Sustav socijalne skrbi u kritičnom stanju

U ovoj je godini u Zagrebu posvojeno samo dvoje djece, a djeca ostaju ugrožena u svojim obiteljima jer nemaju kud!


Lada Novak Starčević
06.12.2017.13:25
U ovoj je godini u Zagrebu posvojeno samo dvoje djece, a djeca ostaju ugrožena u svojim obiteljima jer nemaju kud!
Cropix

sažeto

Djeca u domovima ostaju godinama. Primjerice, u Dječjem domu Zagreb smješteno je 50 djece mlađe od sedam godina, od kojih je jedno u domu dulje od pet godina


Lada Novak Starčević
06.12.2017.13:25

U sustavu socijalne skrbi zbrinuti dijete koje roditelji zanemaruju ili ugrožavaju tijekom ove godine bilo je veoma teško. Malo je slobodnih mjesta u ustanovama, a još manje u udomiteljskim obiteljima.

Istovremeno, sustav u zadnjih 10-ak godina je učinio vrlo malo ili gotovo ništa na razvoju udomiteljske mreže kao alternativne skrbi. Broj djece koja trebaju pomoć sustava nije se smanjio. Naprotiv, potrebe zbrinjavanja i broj hitnih izdvajanja djece iz obitelji raste, navodi Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj ulici.

Dječji dom Zagreb je gotovo u cjelosti popunjen, a svakodnevno ih kontaktiraju od strane centara za socijalnu skrb zahtjevima za smještaj djece. Nažalost, zbog nedostatka mjesta, samo u studenom 2017., morali su odbiti smještaj 20-ak zagrebačke djece.

"Što će biti s njima? Nema mjesta ni kod udomitelja, ni u bližim ustanovama. Ako ne budu smješteni dalje od domicilne sredine, ostaju li u ugrožavajućim uvjetima vlastite obitelji? Vrlo je kritično!", poručuju iz Dječjeg doma Zagreb.

Iz njega čak 23 djece već nekoliko godina čeka udomiteljsku obitelj na području Zagreba i bližih županija.

I posvajanje djece gotovo je stalo. Iako je prosjek posvajanja za DD Zagreb bio 30-ak djece godišnje, u ovoj godini posvojeno je samo 2 djece.

Moramo djelovati puno brže, i centri za socijalnu skrb, i Ministarstvo, i pravosuđe, i zdravstvo i svi ostali o kojima ovisi život djeteta i skrb o njemu.

Djeca u domovima ostaju godinama. Primjerice, u Dječjem domu Zagreb smješteno je 50 djece mlađe od sedam godina, od kojih je jedno dijete u domu dulje od pet godina.

Cropix

Glavni je razlog tome, prema ocjeni stručnjaka, odugovlačenje s izricanjem najteže mjere biološkim roditeljima - mjere lišenja roditeljske skrbi. 

"Svjesni smo problema. Stoga ćemo donijeti novi Zakon o udomiteljstvu, kojim ćemo uvesti profesionalizaciju udomitelja te se nadamo da ćemo na taj način pronaći nove, kvalitetne udomitelje", najavila je Marija Pletikosa, državna tajnica u MDOMSP-u.

Djeci je, nažalost, svaki dan bez obitelji kao vječnost. Nadajmo se zbog njih da neće sve ostati mrtvo slovo na papiru.

Dječji dom Zagreb

zanemareno dijete

Podijeli članak