Strava u okolici Umaga

U starom kombiju punom fekalija na jakom suncu dva mjeseca zatočeno pet praščića


Sanja Rapaić
25.07.2017.14:00
U starom kombiju punom fekalija na jakom suncu dva mjeseca zatočeno pet praščića
iStock/Ilustracija

sažeto

Veterinarski inspektori su danas izašli na teren, iako im je za slučaj dojavljeno prije nekoliko dana


Sanja Rapaić
25.07.2017.14:00

"Dojavili su nam da jedan dečko, u okolici Umaga, na nekom pustom komadu zemlje, u nehumanim uvjetima, drži devetnaest štenaca. Odmah sam otišla tamo da izvidim situaciju. Kako sam doznala, mladić je, iako to ne želi priznati, mamu sa štencima negdje odvezao i ostavio. No, na licu mjesta, dočekao me drugi stravičan prizor – iz starog putničkog kombija, iz kog su izvađena sjedala, izvirivale su glave praščića. U nevjerici sam zavirila unutra i svjedočila užasu. Na mokrom, fekalijama prekrivenom podu kombija, koji je smješten na parceli bez imalo hlada, zatočeno je pet praščića. Saznala sam da nesretne životinje, u tim krajnje nehumanim uvjetima, žive već oko dva mjeseca. Stanje je postalo kritično kada su se, ovih dana, temperature digle na preko 30 stupnjeva Celzijusa. Možete samo zamisliti kako je tek pakleno vruće u toj užarenoj limenoj karoseriji, koja po čitave dane gori na suncu", ispričala je za 100 posto gospođa Fiorella Gasparini, umirovljenica koja je jedina reagirala na stravičan prizor iz okolice Umaga.

Mateo Sardelin/Glas Istre

Nesretnim je životinjama kroz otvor na kombiju, u više navrata, pokušala dati vodu iz boce. No, za pet žednih praščića to malo vode je tek kap u moru. Kako bi ih spasila iz užarenog limenog pakla, Fiorella je pokušala razgovarati s mladićem koji ih je zatočio u kombi, no bez uspjeha. Potom je u pomoć pozvala lokalne komunalne redare, a oni su obavijestili veterinarske inspektore, koji, kako kaže naša sugovornica, sve do danas nisu izašli na teren.

U razgovoru s nadležnima za poslove komunalnog redarstva u Umagu doznali smo da je veterinarski inspektor, iako su ga oni obavijestili odmah po zaprimljenoj dojavi, tek danas konačno izašao na teren. S obzirom na to da nismo uspjeli dobiti izjavu.

Mateo Sardelin/Glas Istre

Na poziv nam se pak javio vlasnik nesretnih životinja, Tedi Žugan. Čim smo se predstavili i rekli zašto ga zovemo, samo je kratko rekao da ne može razgovarati jer nije u situaciji da nam bilo što kaže. Ostaje nam da vidimo, hoće li se, izlaskom veterinarske inspekcije na teren, nesretni praščići konačno osloboditi ropstva u užarenom limenoj karoseriji.

držanje životinja

veterinarska inspekcija

praščić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter