Advent iz prve ruke

EKSKLUZIVNO Poznati zagrebački ugostitelj za 100posto: 'Ove godine jedva da smo se pokrili, organizacija je bila loša, konkurencija nelojalna, a bilo je i higijenskih propusta na koje se nije reagiralo'


Mia Mitrović
08.01.2019.21:00
EKSKLUZIVNO Poznati zagrebački ugostitelj za 100posto: 'Ove godine jedva da smo se pokrili, organizacija je bila loša, konkurencija nelojalna, a bilo je i higijenskih propusta na koje se nije reagiralo'
Goran Mahkek/CROPIX

sažeto

Kultni zagrebački ugostitelj Slavko Hala potvrdio nam je podbačaj ovogodišnjeg Adventa u odnosu na prošli iz niza razloga, a glavni je nedostatak organizacije 


Mia Mitrović
08.01.2019.21:00

U nedjelju je uspješno završio još jedan zagrebački Advent. Brojke koje nam je poslala Turistička zajednica grada Zagreba pokazuju kako je u prosincu 2018. broj dolazaka povećan za 12%, a noćenja čak 13% u odnosu na 2017. Advent u Zagrebu još uvijek je u trendu, a u kobasicama i kuhanom vinu uživalo je najviše posjetitelja iz Bosne iz Hercegovine, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Srbije, Koreje, Singapura, Malezije, Filipina, SAD-a i Velike Britanije.

Posjetiteljima se adventska ponuda koja je iz godine u godinu sve bogatija, očito sviđa. Međutim, ove godine njihov entuzijazam ne dijele ugostitelji. Svi unajmljivači kućica s kojima smo razgovarali o Adventu žalili su nam se da je najam ove godine skuplji, zarada manja, a posla znatno više.

Jedini ugostitelj koji je za naš portal želio govoriti pod punim imenom i prezimenom je Slavko Hala, vlasnik požarom devastiranog ŠRC-a Jelenovac. Hala je ove godine na Adventu imao dvije kućice gdje su se družili brojni glumci, sportaši i drugi rado viđeni Zagrepčani. Ispred Haline kućice posjetitelje je pozdravljao i nagorjeli medo. Jedino on preživio je vatrenu stihiju Jelenovca.

MM/100posto

„Ljudi su stvorili urbanu legendu da je unajmiti adventsku kućicu, u nju staviti dva studenta da rade i nuditi konfekcijske kobasice laka zarada. Istina je sasvim suprotna. Rad na Adventu nije lak posao, a ove smo godine manje-više svi nezadovoljni“, počinje svoju analizu ovogodišnjeg Adventa Slavko Hala.

„Da se razumijemo, nije baš sve tako crno. Advent je prva dva tjedna funkcionirao besprijekorno. Bilo je puno posjetitelja, vladala je božićna atmosfera. Čak se ponegdje i začula pokoja božićna pjesma“, nastavlja.
Kao vodeće probleme ovogodišnjeg izdanja najvažnije zagrebačke turističke manifestacije, Hala vidi nedostatak organizacije i kaotičnu ekspanziju kućica bez ikakvog reda i plana.

Najgori Advent na Trgu

„To je najvidljivije na Trgu koji je imao najlošiji program otkako je Adventa. Nije bilo gotovo nikakvog sadržaja, niti dobre glazbe. Novogodišnji program neću ni spominjati. Dovoljno govori činjenica da na Trgu nikad nije bilo manje ljudi. Koncept s devet kućica na kojima iz svake trešti preglasna glazba je promašen i sve su radile na granici rentabilnosti. Trg bi iduće godine trebalo isprazniti i tamo omogućiti dobar glazbeni program da posjetitelji mogu cupkati, plesati i slobodno se kretati“, smatra Hala koji je i sam imao kućicu u blizini Trga. Ta je kućica, kao i mnoge, Advent završila u minusu.

„Iduće godine ne bih tamo imao kućicu ni da mi plate“, kaže te dodaje da je kućica do njegove nudila pića po dumping cijenama što mu je dodatno otežavalo poslovanje.

„Od takve bi konkurencije trebalo zaštiti one koji su kućicu dobili po normalnom natječaju i nude normalne cijene. Koncesionar bi to iduće godine trebao spriječiti jer za budućnost Adventa nije dobro da jedna kućica bude 50 do 70% jeftinija u odnosu na ostale“, govori naš sugovornik koji je kućicu na Trgu, usprkos sjajnoj lokaciju, zatvorio u minusu. Nisu bolje prošli ni drugi vlasnici kućica na Trgu, osim možda ovog s dumping cijenama, kaže Hala.

Na drugoj je lokaciji također zabilježio lošiji rezultat u odnosu na lani. Zbog susjedne kućice koja je kako kaže 'pala s neba' dan prije Adventa i nije pripadala ni jednom koncesionaru, zarada mu je bila manja za oko 40%.

„Kod kućice je presudna lokacija. Ako nemate lokaciju, ne isplati vam se uopće ni upuštati se u posao, bez obzira na ponudu. Kućica je svake godine sve više, kao i novih destinacija. Međutim, neke su lokacije kućica neprihvatljive jer se nalaze na šetnicama i prometnicama. Jedna je takva postavljena zahvaljujući našem gradonačelniku koji je time učinio uslugu svom prijatelju. Postavio ju je nasred prolaza tako da je blokirala prohodnost, a bila je i najveća od svih tako da su se svi morali zalijepiti za nju. Puno se ljudi popiknulo preko kablova i hupsera koji su bili nasred ceste. Dolazila je i Hitna više puta. Čovjek je doslovno nasred ceste otvorio restoran. Ni dostava nije mogla normalno prolaziti, ali on je mogao raditi što je htio. Da je radio u sklopu nekog koncesionara, ja bih to shvatio. Više od 50% prometa meni je dolazilo s njegove kućice, a ljudi su ostavljali hranu, načetu i nepojedenu. Toliko o kvaliteti. Međutim, imao je vezu kod gradonačelnika i time se javno hvalio. Više puta je vikao iz kućice da je 'šef rekao da to tu mora biti'. To je ispalo baš degutantno i beskrupulozno, a zbog toga smo svi na okolnim kućicama radili oko 30% slabije nego lani ili čak više“, požalio nam se Hala koji misli da je za lagani podbačaj ovogodišnjeg Adventa kriva i 'viša sila', odnosno produženi vikendi koji su 'otjerali' Zagrepčane van grada, smatra.

Neja Markićević/CROPIX

„Vikendi koje su Zagrepčani spojili s blagdanima odigrali su presudnu ulogu. Zagrepčana je na Adventu bilo samo prva dva vikenda. Kasnije su se razbježali zbog produženih vikenda, a oni bi, kao domaćini, trebali dati najveći obol Adventu“, kaže Hala. 

Što točno plaćamo najmom i gdje ide taj novac? 

Gaf je na Badnjak napravila i zagrebačka policija, otkrio nam je. Naime, oko 24 sata naložili su svima da zatvore kućice jer je 'radni dan'.

„Policajci nisu registrirali da do iza ponoći traje polnoćka i da je na ulicama nekoliko tisuća ljudi. Vjerojatno im je nedostajalo intervencija jer je ovogodišnji Advent prošao u velikome miru. Nadam se da će nas na godinu pustiti da radimo malo dulje“, ispričao je Hala kojega je na ovom Adventu najviše razljutila cijena najma koja se popela na vrtoglavih 87 000 kuna.

„Računica je jednostavna. Svaka kućica ima oko četiri stola, na svakom pet do šest stolica. U idealnoj situaciji, ako su stolovi stalno puni i ako se svi gosti zadrže oko dvadeset minuta, a vino i kobasice koštaju petnaestak kuna, to je 2 500 kuna prometa. Zamislite koliko toga moramo prodati da bismo pokrili sve troškove“, objašnjava Hala koji smatra da je najam u iznosu od 87 000 kuna za kućicu od šest kvadrata smiješno previsok.

„Najam je bezobrazno skup, ali ugostiteljima su tu ruke vezane, jer ako želite imati kvalitetan ugovor, morate sve platiti unaprijed. Svi se pitamo, što smo to točno platili? Grad je pun kao brod. Čemu onda toliki najam? Volio bih da nam netko jasno i transparentno kaže zbog čega je najam toliko skup i gdje ide taj naš novac“, pita se Hala koji je, kaže, u svojoj kućici pridonio ponudi Adventa ponudom koja se sastoji od domaćih, slavonskih proizvoda. Svoje je radnike, kaže, cijenio i stimulirao odgovarajućom plaćom.

„Na kućicama se uglavnom potencira sezonski način rada koji ne podržavam. Za 25 kuna po satu zapošljavaju se neiskusni studenti bez sanitarnih iskaznica, koji rade u vrlo nehigijenskim uvjetima i bez znanja o tome kako pravilno termički obraditi namirnice. Morate ljudima ponuditi barem 30, 40 kuna, ako želite pružiti kvalitetnu uslugu“, govori Hala te nam potvrđuje sve ono što smo pisali o lošim higijenskim uvjetima na Adventu.

Neki nude brojna jela i specijalitete, a nemaju protočnu vodu

„Brojne kućice nude restoransku ponudu, a nemaju osnovne uvjete poput tople i protočne vode. To je osnova higijene. Bez toga nema termičke obrade posuđa, a ljudi na kućicama kuhaju svašta. Hrana se idući dan podgrijava, a nepojedene kobasice u ponudi su drugog dana. To smo uočili čisteći naše stolove na kojima je ostajala nepojedena hrana i nepopijeno vino sa susjednih kućica. Naglasak na sanitarnoj kontroli uvjeta u kućicama bi dogodine trebao biti znatno veći. To bi nam svima pomoglo jer, ako ispravno radite, nećete imati probleme s inspekcijom. Ako ju izbjegavate, očito nešto ne radite kako treba“, ispričao nam je Hala te dodao da su predstavnici dobavljača Advent obilazili samo prvih nekoliko dana kako bi se uvjerili je li sve pravilno istaknuto.

„Poslikali su, poslali šefovima i to je bio kraj. Mi iskusni znamo da nakon toga počinje 'kupleraj'. Svatko radi što hoće i nađe se svega jer nitko ništa ne kontrolira. Da je inspekcija ušla na Advent 27. ili 28. prosinca, vjerojatno bi se otkrilo da je oko 50% robe istekao rok trajanja što je vrlo ružan podatak.

Kako bismo propitali rad sanitarne inspekcije na Adventu, poslali smo upit Ministarstvu zdravlja, no od njih smo, usprkos detaljnim pitanjima dobili općenit odgovor da inspekcija posjećuje Advent.
„Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva obavlja kontinuirane nadzore nad subjektima u poslovanju s hranom, pa tako i nad subjektima koji pripremaju i poslužuju hranu tijekom manifestacije „Advent u Zagrebu“. Kako se radi o manifestaciji u trajanju od 01.12.2018. do 06.01.2019. sanitarni inspektori Službe za Grad Zagreb nastavit će obavljati nadzore sve do završetka predmetne manifestacije. Vezano za dio upita koji se odnosi na utvrđene nedostatke i primijenjene mjere, obavještavamo Vas da su subjekti u poslovanju s hranom već niz godina prisutni na ovoj manifestaciji te su dobro upoznati s propisanim obvezama, a utvrđeni nedostaci rijetki su i od manjeg značaja te se sankcioniraju novčanim kaznama sukladno odredbi čl. 42 Zakona o sanitarnoj inspekciji“, napisali su nam iz Ministarstva.

zeljko puhovski / cropix

Usprkos svim nedostacima, Slavko Hala smatra Advent pozitivnim iskorakom u turističkoj ponudi Zagreba te se nada da će iz godine u godinu ponuda biti bolja. Volio bi da se Zagreb u organizaciji Adventa ugleda na Oktoberfest.

„Naglasak bi prije svega trebao biti na kvaliteti. Ključnu bi ulogu tu trebali odigrati koncesionari. Valjalo bi napraviti reda, postrožiti kvadraturu, pobrinuti se da sve kućice imaju zadane gabarite te pomoći ljudima da ponuda i cijene budu svuda usklađene i da tržišna utakmica ne izgubi kontrolu kao što je slučaj s dumping cijenama. U adventsku ponudu neka se uključe i restorani. Grad tu mora donijeti presudnu odluku i zaustaviti kaotičnu ekspanziju kućica. Ideja kućica je dobra priča, ali ovakva pretrpanost kakva je vladala ove godine rezultirala je nepotrebnim kaosom. Na kraju krajeva, mi ugostitelji smo ti koji plaćamo najam pa je važan i naš glas“, iznosi niz ideja za poboljšanje Adventa Hala te dodaje da u 'gradu sve ima svoj vijek trajanja pa i ova anarhija'. Ipak, ističe, nije sve bilo tako crno.

„Radili smo s veseljem, prodali dosta robe. Bilo je zadovoljstva i radosti, a ponuda se proširila. Advent dobiva nove i nove dimenzije. I službe su odlično funkcionirale. Odvoz smeća je bio redovan, imali smo struje i plina koliko nam je trebalo, a što smo se više trudili, imali smo više gostiju. Međutim, osjetio sam da je kupovna moć posjetitelja unatoč dobrim brojkama barem 20% manja. Advent u odnosu na prošlu godinu ne može dobiti ni približno istu ocjenu, no iduće će godine, ako se riješe ovogodišnji problemi, sigurno biti bolje."

Advent u Zagrebu

slavko hala

najam kućica

newsletter

Prijavite se na Newsletter