Što nam još Kolinda treba priznati?

'Uvijek sam se zalagala da dužnosnici moraju imati snage i mudrosti priznati svoje pogreške, pa i ja tako priznajem svoju'


Mia Peretić
26.04.2018.14:45
'Uvijek sam se zalagala da dužnosnici moraju imati snage i mudrosti priznati svoje pogreške, pa i ja tako priznajem svoju'
Cropix

sažeto

Kad se već otvorila, skrušeno rekla mea culpa, zapitali smo se, što je još obećala Grabar Kitarović, te što je od svega navedenog ispunila? 


Mia Peretić
26.04.2018.14:45

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović jučer se ispričala zbog svog predizbornog obećanja koje nije ispunila: preseljenje Ureda s Pantovčaka u Visoku. 

Rekla je da to i danas iskreno želi jer smatra da Ured predsjednice mora biti što bliže građanima. "No, isto tako, uvijek sam se zalagala da dužnosnici moraju imati snage i mudrosti priznati svoje pogreške, pa i ja tako priznajem svoju", objasnila je i naglasila da tada nije mogla zamisliti da država ne može osigurati odgovarajući zamjenski objekt za Ured predsjednice. 

Kad se već otvorila, skrušeno rekla mea culpa, zapitali smo se, što je još obećala Grabar Kitarović, te što je od svega navedenog ispunila? 

Približavanje građanima

Jedan od motiva za preseljenje ureda u Visoku bio je, tvrdi Kolinda, približavanje građanima. Predsjednica smatra da je ta načela ipak uspjela ostvariti kroz izmještanje ureda po svim županijama u Hrvatskoj i rad na terenu. No, iako bi se ovo moglo promatrati kao ispunjeno obećanje, osim druženja i fotografiranja nije poznat niti jedan pozitivan efekt ovog seljakanja. 

Najrazvijenija zemlja

"Bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta", obećavala je Kolinda kada je u izbornoj noći postalo jasno da će postati predsjednica države. Istina, nije precizirala kada će se to točno dogoditi pa je za pretpostaviti da je sasvim moguće da ćemo nekad, u nekoj budućnosti zaista i biti u društvu bogatih i najrazvijenijih, no trenutno smo svjetlosnim godinama daleko od takve ekipe. 

Društvo bez podjela

Grabar Kitarović je i u kampanji i u inauguracijskom govoru pozivala: “Idemo se ujediniti, bez obzira kome ste dali glas, idemo za bolji život u boljoj Hrvatskoj!”.

No, na primjeru Istanbulske konvencije mogli smo svjedočiti punoj raskoši hrvatskog jedinstva. Tjednima se javnost oštro polarizirala u ekipe ZA i PROTIV, organizirani su prosvjedi i kontraprosvjedi u Zagrebu i Splitu. Pitanje ratifikacije Istanbulske konvencije premetnulo se u pitanje identiteta hrvatske države i društva, to jest prijetnje urušavanjem istog ukoliko Istanbulska prođe. 

Nadalje, o kakvom točno jedinstvu Grabar Kitarović priča kada ni sama nije uspjela zadržati jedinstven stav po tom pitanju. U kampanji je pozivala na hitnu ratifikaciju, da bi prije glasovanja o Istanbulskoj konvenciji u Saboru apelirala da se u zakonodavstvo implementiraju oni njeni dijelovi koji ne izazivaju prijepore.

Snažna vanjska politika 

Vanjska politika će biti snažna, tvrdila je Grabar-Kitarović i dodala kako ćemo se pozicionirati u EU i NATO-u kako to zaslužujemo. E tu se čak i slažemo s predsjednicom, pozicionirali smo se pred ogradom Bijele kuće, trčeći za Trumpom na summitu NATO-a u Bruxellesu, baš kako zaslužujemo.

Jer i dalje nismo uspjeli izgraditi neki jedinstveni vanjskopolitički nastup, cilj, strategiju, osim one da, što kažu veliki, to kažemo i mi. Često se predsjednica i premijer, sukreatori vanjske politike, razilaze u vanjskopolitičkim stajalištima. Tako Andrej Plenković pokušava 'držati uzde' vanjske politike, naglašavajući da ju vodi ova Vlada, a u isto vrijeme u nekoliko navrata posjeti i nastupi Grabar Kitarović s njim nisu bili koordinirani. Također, Plenković Hrvatsku više gura u okrilje EU, dok Grabar Kitarović preferira Trumpa i konzervativne države srednje Europe.

Screenshot/9gag

Mandat posvećen mladima

Kratak je bio put od predizbornih obećanja da će njen mandat posebice biti posvećen mladima kojima treba otvoriti prostor u gospodarstvu, politici, društvenom životu i dati posao do toga da bi samo dvije godina kasnije poručila da slobodno mogu otići svi kojima u Hrvatskoj nije dovoljno dobro.

Što to znači? S jedne strane Grabar Kitarović naziva demografsku depopulaciju najvećom ugrozom za Hrvatsku, ali s obzirom da tome problemu očito ne znaju doskočiti, nek ide koga smeta.

A da je koncepcija mandata posvećenog mladima brzo ispala iz igre postalo je jasno i kada se vidjelo da Kabinet za mlade, obećan u predizbornoj kampanji, nikada nije profunkcionirao. Na koncu je predsjednica priznala da je Kabinet, koji je trebao zaživjeti kroz oblik Savjeta, izvisio zbog Vojnog ureda. 

Cropix

Kolinda Grabar Kitarović

predsjednica RH

obećanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter