talijanski mediji o slučaju malog cesarea

Uz kronologiju slučaja, pojedini mediji pišu o godinama kalvarije i beskonačnoj Odiseji oca Alessandra Avenatija


Mia Peretić
20.06.2018.15:00
Uz kronologiju slučaja, pojedini mediji pišu o godinama kalvarije i beskonačnoj Odiseji oca Alessandra Avenatija
Foto: Nikola Vilic / CROPIX

sažeto

Neki tekstovi obiluju dramatrugijom, a neki, uz kronologiju slučaja, izvještavaju o otetom dječaku koji se vratio kući


Mia Peretić
20.06.2018.15:00

Hrvatsku je jučer zgrozio slučaj ovrhe nad malenim Cesareom Aventijem, koji je nasilno odveden iz doma u Splitu kako bi bio predan ocu Alessandru Avenatiju. Maleni Cesare zapomagao je i vikao, a pred stanom u Splitu okupilo se, prema policijskim procjenama, 100-150 prosvjednika, no ovrha je provedena.

Mišljenje javnosti i struke podijeljeno je između emocija i racija, no po nekim je pitanjima stav jedinstven: da je cijeli proces trajao predugo, da je najveća šteta nanesena djetetu na koje će ovo ostaviti trajne posljedice, da je čitav sustav zakazao, ali i da su roditelji najodgovorniji da do ovakvih situacija ne dođe.

A što o svemu pišu talijanski mediji?

Većina talijanskih medija koristila je istu fotografiju na kojoj nasmiješeni Alessandro Avenati za ruku drži malog Cesarea. 

Sicilijanski Messina Magazine piše kronologiju slučaja, no tekst obiluje dramatičnim izrazima poput "godine kalvarije" i "beskonačna odiseja" oca Avenatija. Nadalje, u tekstu stoji da je maleni Cesare prije ovrhe završio u bolnici zbog bolova u abdomenu, a da se otac Avenati i ovaj put pripremio na sve što ga čeka, s obzirom da je zadnji put u Hrvatskoj bio uhićen. Bez obzira na to i ovoga se puta odvažio doći. 

Osim prikaza svima već poznatih činjenica, sudskog procesa i presude u kojoj je majka Nina Kuluz u Italiji osuđena zbog otmice djeteta, magazin piše da, nakon mnogo godina žrtve, odricanja i boli, otac Alessandro napokon može zagrliti sina. Majka djeteta može sina vidjeti kad želi, a u Italiji može boraviti i zauvijek. Također, piše da je Avenati spreman pružiti svu pomoć majci djeteta u slučaju da se želi preseliti u Italiju, te da mu namjera nikad nije bila da Kuluz odvoji od Cesarea.

U naslovu Torino Reppublica piše da se vraća dječak kojeg je majka otela i odvela u Hrvatsku. No, ovaj tekst je manje dramatičan, ali naglašava da je Nina Kuluz pokušala poduzeti sve zakonske korake kako bi spriječila primjenu odluke talijanskog suda, te da je mobilizirala javno mnijenje svoje zemlje. U tekstu piše i da su joj potporu pružili mnogi hrvatski političari i javne osobe, kao i splitski nadbiskup, monsinjor Marin Barišić, inzistirajući na tome da bi dobrobit djeteta, koje je do sada provelo većinu svog djetinjstva s majkom, u ovakvim parnicama trebala biti na prvom mjestu. 

Italija

mediji

Cesare Avenati

ovrha djeteta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter