meteoalarm za hrvatsku

Vakula: Najbolje da ne krećete na put do druge polovice tjedna, a zimska oprema je obavezna


Ružica Matić
12.11.2017.22:40
Vakula: Najbolje da ne krećete na put do druge polovice tjedna, a zimska oprema je obavezna
Robert Fajt / CROPIX

sažeto

Meteolaram je izdao izdao niz upozorenja za ponedjeljak zbog snijega, vjetra i jake kiše


Ružica Matić
12.11.2017.22:40

Planirate li u ponedjeljak i utorak na put kroz gorsku Hrvatsku - obavezno imajte zimsku opremu, ili odgodite putovanje, najbolje do druge polovine tjedna. Osim u gorju, gdje će već u ponedjeljak oko podneva mjestimice biti i debljeg snježnog pokrivača, snijega će, uglavnom pomiješanog s kišom, biti i u nekim nizinama, najprije središnje Hrvatske i unutrašnjosti Istre, kasnije i istočne Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije, upozorava Zoran Vakula u HRT-ovoj prognozi. 

Snježne pahulje mogle bi već u drugom dijelu ponedjeljka zalepršati i na otocima sjevernog Jadrana, osobito na Krku, Rabu, Prviću i Pagu. Putovanje do tih otoka i s njih na kopno bit će otežano, ako ne i onemogućeno zbog bure, često olujne, a na udare i orkanske. U utorak će ona početi slabjeti, ali potpuno normaliziranje prometa na sjevernom će se Jadranu vjerojatno dogoditi tek u četvrtak.

Biljana Gaurina / CROPIX

Zbog svega toga, i ponovno u mnogim mjestima obilne kiše, na srednjem i južnom Jadranu i jakog te olujnog juga i oštra, a i vjerojatnog mjestimičnog olujnog nevremena, pozorno pratite vremenske prognoze i upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda i prometne informacije HAK-a, dodaje Vakula. 

Meteolaram je izdao izdao niz upozorenja za ponedjeljak zbog snijega, vjetra i jake kiše. 

Za Istru i sjeverno primorje zbog najavljenih udara bure do čak 145 kilometara na sat objavljena je crvena uzbuna, dakle bit će iznimno opasno. 

Meteoalarm

U Lici, Gorskom kotaru, dalmatinskom zaleđu i na krajnjem jugu države na snazi je narančasta uzbuna. Ponegdje bi, prema prognozama, moglo pasti do čak 90 litara kiše po četvornom metru, što bi moglo izazvati polave i bujice. 

Zbog snijega su izdana žuta upozorenja za područje Like, Gorskog kotara, gdje se očekuje stvaranje snježnog pokrivača visine od 20 do 40 centimetara te šireg karlovačkog područja, gdje bi moglo napadati do 25 centimetara snijega. Za dobar dio unutrašnjosti, uz izuzetak Slavonije i Baranje, žuta su upozorenja izdana i zbog najavljenih snažnih udara vjetra.

vremenska prognoza

Zoran Vakula

Meteoalarm

Podijeli članak