borba koja traje 15 godina

Varaždin ostaje bez svog simbola, oporba opet prijeti Čehoku s novim kaznenim prijavama


Daniel Radman
20.02.2019.20:00
Varaždin ostaje bez svog simbola, oporba opet prijeti Čehoku s novim kaznenim prijavama
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

 Bale s otpadom stoje na ulazu u Varaždin još od 2004. godine


Daniel Radman
20.02.2019.20:00

Varaždinski balirani otpad u zadnjih petnaest godina postao je neslavni simbol ovog grada. Velike bale smeća dočekuju svakog putnika namjernika na ulazu u grad, a nakon burne sjednice Gradskog vijeća najavljuje se rješavanje ovog problema, odnosno njegovo uklanjanje.

Koliki je to problem, slikovito je pojasnio HDZ-ov vijećnik Robert Gotić koji je izjavio da su 'njegovi klinci bili mali kad su se pojavile prve bale, a da su sada veći od njega'.

Sjednica je sazvana po hitnom postupku, što je uznemirilo oporbu koja je, tvrde, imala tek 24 sata da prouči 90 stranica materijala, iako im je gradonačelnik Ivan Čehok 'odbrusio' da stranicama ministarstva (zaštite okoliša) to stoji šest mjeseci, a da se odluka donosi na temelju plana koji su vijećnici 'usvojili i očito zaboravili'.

Prijeti li gradu gubitak milijuna?

Dubravko Darabus / Cropix

Tehnikalije na stranu, Čehok i društvo najavili su raskidanje ugovora s koncesionarima bala, a to je moguće zbog promjene njihovog svojstava – u gradu tvrde da se otpad u njima više ne možete klasificirati u miješani biološki, što znači da se više ne može obraditi – pa će gradsko komunalno poduzeće preuzeti na sebe zadaću da ih ukloni iz predgrađa Brezje.

Na vijeću se čule i riječi o 'diletantizmu' i 'aljkavosti', neki su upozoravali da je ugovor s tvrtkama zaduženim za zbrinjavanje otpada ionako ništetan te da ga kao takvog nije trebalo raskidati. Strahuje se da bi grad zbog svega mogao i platiti višemilijunsku odštetu, a gradonačelniku su prijetili novim kaznenim prijavama...

Varaždin

Ivan Čehok

bale

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter