ZASTRAŠUJUĆI PODACI

Veliko europsko istraživanje otkrilo da se najviše maloljetnika u Europi opija baš u Hrvatskoj, trećina 15-godišnjaka pije svaki tjedan!


Tomislav Kukec
09.11.2018.13:00
Veliko europsko istraživanje otkrilo da se najviše maloljetnika u Europi opija baš u Hrvatskoj, trećina 15-godišnjaka pije svaki tjedan!
Sandra Simunovic / CROPIX

sažeto

Još smo k tomu među jedinim europskim  zemljama u kojoj se trend opijanja maloljetnika nimalo ne smanjuje


Tomislav Kukec
09.11.2018.13:00

Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je pratilo ponašanje i konzumaciju alkohola među petnaestogodišnjacima u Europi u razdoblju 2002.-2014., pokazalo je zabrinjavajuće rezultate za Hrvatsku.

 Kako su izvijestili iz ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan,  prema tom istraživanju čak trećina hrvatskih petnaestogodišnjaka pije alkohol svaki tjedan i po potrošnji alkohola prvi su među svojim vršnjacima u Europi! 

Zabrane i edukacije ne daju rezultate

Hrvatska je na vrhu ljestvice opijanja 15-godišnjaka, a slijede Malta sa 32 posto i Italija s 31 posto tinejdžera koji se alkoholiziraju. Još smo k tomu među jedinim europskim  zemljama u kojoj se trend opijanja maloljetnika nimalo ne smanjuje.

“Nažalost, ovi rezultati su konzistentni sa sličnim istraživanjima i kao društvo si moramo postaviti pitanje zašto su petnaestogodišnjaci u gotovo cijeloj Europi značajno smanjili opijanje u odnosu na prije petnaestak godina, a u Hrvatskoj ne? Zašto zabrane i edukacija u Hrvatskoj ne daju rezultate? Provode li se zakoni i jesu li kazne dovoljno odvraćajuće? Apeliram na ministarstvo zdravstva i druge odgovorne da se odlučno uhvate u koštac s ovom pošasti,” izjavila je Borzan.

 Inače, prije dva dana je u Europskom parlamentu Borzan organizirala konferenciju na kojoj su bili predstavnici proizvođača piva, vina i žestokih pića, raznih medicinskih i nevladinih udruga te Europske Komisije, a glavna tema razgovora bile su deklaracije na alkoholnim pićima. Naime, u Europi je samo alkoholna industrija izuzeta od obveze označavanja sastava i kalorija na ambalaži, dok sve druge to moraju činiti. To je, kaže Borzan, dovelo do apsurdne situacije da proizvođač mlijeka ili soka mora te podatke stavljati na proizvod, a proizvođač votke ili rakije ne. 

"Označavanje kalorijske vrijednosti će među mladima podignuti svijest da alkohol zapravo deblja, malo njih zna da samo čista mast ima više kalorija od alkohola. Novim generacijama, odraslim na Instagramu i sličnim platformama, to bi mogao biti faktor koji će ih odvraćati od alkoholiziranja”, smatra SDP-ova europarlamentarka.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter