NA RUBU KOLAPSA

Venezuela je više od 100 sati bez struje, nemaju ni hranu ni vode, a broj ljudskih žrtava raste


Matej Devčić
12.03.2019.08:45
Venezuela je više od 100 sati bez struje, nemaju ni hranu ni vode, a broj ljudskih žrtava raste
REUTERS/Carlos Jasso

sažeto

Proglašavanje stanja uzbune teoretski otvara vrata dopremi humanitarne pomoći koja se nalazi na granici 


Matej Devčić
12.03.2019.08:45

Politička i financijska kriza koja je pod socijalističkim režimom predsjednika Nicolasa Madura pogodila Venezuelu produbljuje se iz dana u dan, a zemlja je dovedena pred sam rub humanitarne katastrofe.

Venezuela već dugo ima problema zbog nestašice hrane, medicinskih sredstava, stanovništvo u sve većoj mjeri iseljava iz države, a posljednjih dana ovom zemljom vlada sablasna tišina i mrak.

Proglašeno "stanje uzbune"

U Venezueli, naime, već pet dana nema struje, a Maduro tvrdi kako se radi o sabotaži glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a. Kako pišu svjetski mediji, struja se lagano vraća tek u nekoliko četvrti u Caracasu, no stanje je i dalje kaotično. Zbog nestanka struje pacijenti u bolnicama umiru, a stanovništvo teško dolazi do hrane i vode po prihvatljivoj cijeni.

REUTERS/Manaure Quintero

Nacionalna skupština kojom dominira oporba proglasila je u ponedjeljak "stanje uzbune" zbog prehrambene i sanitarne katastrofe nakon 100 sati bez struje. Parlament je uredbu predao samoproglašenom privremenom predsjedniku Juanu Guaidou.

Po ustavu, proglašavanje stanja uzbune, što je faza koja prethodi izvanrednom stanju, teoretski otvara vrata dopremi humanitarne pomoći koja se nalazi na granici s Venzuelom i koju blokira vlada jer tvrdi da je to zamaskirani pokušaj američke vojne intervencije.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter