STRAH OD CIA-e

Viber je uveo neke nove opcije jedna od njih je obavijest o screenshotu


Juraj Filipović
14.03.2017.15:00
Viber je uveo neke nove opcije jedna od njih je obavijest o screenshotu
Reuters

sažeto

Iako je prošle godine Viber uveo end-to-end enkripciju kao i njegov konkurent WhatsApp, ove godine su ipak otišli korak dalje


Juraj Filipović
14.03.2017.15:00

Programeri koji razvijaju aplikaciju Viber zadnjih dana imali su pune ruke posla. Naime, osmislili su i pustili u rad opciju "Tajni razgovori". Spomenuta opcija trebala bi zaštiti korisnike od praćenja, zlouporabe podataka te presretanja poruka i razgovora, piše The Independent.

Strah od agenata i briga za korisnike

Izgleda da je Viber među prvima počeo misliti na korisnike budući da su se tehnološki divovi proteklih dana dignuli na zadnje noge zbog posljednjeg izvješća WikiLeaksa. Čelnici Europske unije u petak su se u Silicijskoj dolini u Kaliforniji sastali s predstavnicima vodećih tehnoloških kompanija i direktorima društvenih mreža. Cilj razgovora je bio učvrstiti suradnju u pogledu borbe protiv terorizma, međutim sastanak se dogodio u prilično nezgodnom trenutku.

Samo nekoliko dana prije sastanka, WikiLeaks je objavio nekoliko tisuća dokumenata koji detaljno, kako navodi organizacija, opisuju kako je CIA sofisticiranim metodama provaljivala u pametne telefone, računala, pa čak i u televizore povezane s internetom. Julian Assange nazvao je to najopsežnijim i najvažnijim otkrićem ikada, čak i većim od onoga Snowdenovog. Ako se pokaže da su dokumenti autentični, to će biti veliki udarac za CIA-u.

U WikiLeaksu pak tvrde da su objavili više od 8000 dokumenata, ali da je to samo prvi dio. U njemu se detaljno opisuje kako je CIA uspostavila globalni hakerski program provaljivanja u aplikacije kao što su Signal, WhatsApp i Telegram.

Nove opcije

Poruke na Viberu će od sada imati opciju "samouništenja" nakon što korisnik postavi određeno vrijeme nakon kojeg želi da se poslana poruka izbriše.

Još jedna novost je da nećete moći slikavati poruke metodom "screenshot" bezbrižno i to slati drugima, jer će aplikacija obavijestiti korisnike tj. vaše cyber sugovornike kada se to dogodi. Zgodno je napomenuti da će se "screenshot" moći napraviti samo s iOS uređajima.

Tajni Chat omogućuje dvije vrste razgovora s istim korisnikom. Jedan bi trebao biti klasični razgovor, a drugi bi trebao biti zaštićen i klasificiran oznakom tajni te označen posebnom ikonom.

Modifikacija Vibera neće dopustiti prosljeđivanje poruka u druge razgovore, a i obavijesti će izgledati drugačije. Prilikom dolaska poruke na alatnoj traci više nećete moći vidjeti ime i dio sadržaja poruke, već će samo pisati "imate 1 novu poruku na Viberu". Time bi se korisnicima zaštitila privatnost u slučaju gubitka ili krađe mobitela ili jednostavno od ljudi od kojih žele nešto sakriti.

"Naš cilj je korisnicima omogućiti komunikaciju bez ograničenja i oklijevanja", rekli su iz Vibera.

Iako je prošle godine Viber uveo end-to-end enkripciju kao i njegov konkurent WhatsApp, ove godine su ipak otišli korak dalje.

sigurnost

CIA

Viber

nove opcije

Podijeli članak