svemir izbliza

Video koji oduzima dah: Let iznad grubih vrhova i zaleđenih ravnica Plutona


Ružica Matić
17.07.2017.15:50
Video koji oduzima dah: Let iznad grubih vrhova i zaleđenih ravnica Plutona
NASA/YouTube Screenshot

sažeto

NASA-ini znanstvenici, na temelju snimki i podataka koje je poslao New Horizons te digitalnih modela Plutona i Harona, napravili su dramatičan  video simulacije leta iznad najudaljenijih 'kamenčića' koji kruže oko Sunca


Ružica Matić
17.07.2017.15:50

Otkad je u srpnju 2015. letjelica New Horizons poslala slike Plutona i njegovih mjeseca mnogi su zamišljali kako bi izgledao let iznad nebeskog tijela koje je do 2006. godine imalo status devetog planeta Sunčeva sustava. Pluton, koji je manji i od Zemljina Mjeseca, otad se klasificira kao patuljasti planet. Neki znanstvenici smatraju ga i dvostrukim planetom jer se njegov najveći mjesec, Haron, ne okreće oko Plutona, već i Pluton i Haron rotiraju oko zajedničkog središta koje se nalazi između ta dva nebeska tijela.

NASA-ini znanstvenici, na temelju snimki i podataka koje je poslao New Horizons te digitalnih modela Plutona i Harona, napravili su dramatičan  video simulacije leta iznad najudaljenijih 'kamenčića' koji kruže oko Sunca.  

Video, koji površinu Plutona i Harona prikazuje iz veće blizine nego bi se kretala svemirska letjelica u njihovoj orbiti, počinje iznad gorja na jugozapadu Plutona. Zatim se vidi prostrana ravnica  Sputnik Planitia, veliki bazen zaleđenog dušika, pa grubi vrhovi gorja Voyager Terra  i duboki usjeci nizine Pioneer Terra te grubi teren Tartarus Dorsa na istoku.

Podjednako je spektakularna simulacija leta iznad Harona, od dubine kanjona Serenity Chasma i kratera Dorothy Gale, tamne polarne kape Mordor Macula, područja Oz Terra na sjeveru do široke ekvatorijalne ravnice Vulcan Planum i vrhova Clarke Montes.

Autori videa, znanstvenici koji su sudjelovali u NASA-inoj misiji, posebno su se potrudili što detaljnije prikazati topografiju i boju površine Plutona i Harona.

NASA

Pluton

New Horizons

Haron

Podijeli članak