'tako je i bolje'

Vis sad ima Mamma Mia plažu, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju, ali bogati stranci teško će tamo kupiti kuću


Ružica Matić
08.11.2018.18:00
Vis sad ima Mamma Mia plažu, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju, ali bogati stranci teško će tamo kupiti kuću
Paun Paunović/Cropix

sažeto

Jedan od naših najljepših otoka u konkurenciji je za najbolju europsku filmsku lokaciju zbog filma Mamma Mia! Here we go again 


Ružica Matić
08.11.2018.18:00

Otok Vis je jedna od 12 destinacija između kojih će biti izabrana najbolja europska filmska lokacija.

„To je fantastična vijest!“, kaže gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević. „Ova nominacija može značiti da će se na Visu snimati još filmova, a to bi nam bilo jako drago. Snimanje filma Mamma Mia bilo je lijepo iskustvo i za filmsku ekipu i za lokalnu zajednicu“.

Ante Čizmić/Cropix

Vis je na prijedlog HAVC-a nominirala European Film Commissions Network (EUFCN), organizacija u kojoj sudjeluju filmski uredi iz 30 zemalja. Konkurencija su mu dvije lokacije u Španjolskoj – pustinja Tabernas i nacionalni park Teide na Tenerifima, dvije lokacije u Italiji - Valle dei Calanchi i jezero Carezza, dvije lokacije u Austriji - stari grad u Innsbucku i Michaelerplatz, zatim njemački grad Frankfurt, grčki otok Krf, centar Bruxellesa te tvrđava St Elmo u Malti, gdje je sniman film Ubojstvo u Orient Expressu, i Preikestolen u Norveškoj, gdje je snimljen novi nastavak Nemoguće misije.

Zeljko Hajdinjak / Cropix

Jedan od naših najljepših otoka nominiran je zbog filma Mamma Mia! Here we go again u kojem glavne uloge igraju Meryl Streep, Amanda Seyfried i Lily James. Mnogi su se bojali da bi se otok koji je do 90-ih bio izolirana baza JNA zbog filma mogao naći pod prevelikom navalom turista i izgubiti dio šarma 'Mediterana kakav je nekad bio', kao što je bio slučaj sa grčkim otokom na kojem je 2008. sniman prvi dio, no to se zasad nije dogodilo.

Mario Todoric / CROPIX

„Jedino su uvedeni  izleti u uvalu Barjoška, koju sada zovemo Mamma Mia Beach. Pričalo se da će zbog filma stranci naveliko kupovati kuće, ali ovdje se zapravo nema što prodati. Kuće u Komiži imaju mnoštvo vlasnika koji uglavnom ne žive u Hrvatskoj, i teško se s njima dogovoriti. To je vjerojatno i dobro, da ne postanemo vikend destinacija“, kaže gradonačelnica Komiže.   

U HAVC-u kažu kako su za vrijeme snimanja Mamma Mie apsolutno svi kapaciteti bili popunjeni. Oko 600 ljudi bilo je tamo zbog snimanja filma, a gradonačelnica Komiže otkriva kako su se između mještana i članova filmske ekipe stvorila divna prijateljstva.  

Mario Todoric / CROPIX

"I na premijeru su došla tri glumca i režiser koji je ostao u Komiži na ljetovanju. Rekli su da im je kod nas bilo predivno, a ono što ih je sada, kad su se vratili, posebno dojmilo bilo je to što im je trebalo pola sata da prođu rivom jer su se čitavo vrijeme pozdravljali s ljudima", ispričala je Tonka Ivčević.

Najbolja europska filmska lokacija bira se drugi puta, a lani je titulu odnio njemački gradić Görlitz, u kojem je snimljen film The Grand Budapest Hotel Wesa Andersona. 

Svi koji žele glasati za Vis kao najbolju europsku filmsku lokaciju mogu to učiniti ovdje. 

Vis

HAVC

Mamma Mia Here We Go Again

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter