TO je čestitka za Novu

'Vjerojatnost da je priroda od atoma napravila vas je tako apsolutno-hiper-super-ultra mala da predstavljate rijetke sretnike!'


Sanja Rapaić
01.01.2018.22:15
'Vjerojatnost da je priroda od atoma napravila vas je tako apsolutno-hiper-super-ultra mala da predstavljate rijetke sretnike!'
iStock

sažeto

'Sretni ste što postojite! Želim vam da se u Novoj godini što češće budite s ovakvim osjećajem', poručio je ugledni fizičar


Sanja Rapaić
01.01.2018.22:15

I dok se, ovih dana, razmjenjuju 'tone', uglavnom kloniranih novogodišnjih čestitki koje se kao preko indiga ponavljaju desetljećima, naš znanstvenik Ivica Puljak, na svom je Facebook profilu objavio jednu drugačiju čestitku. 

"Ujutro, kad se probudite, sjetite se da ste apsolutno jedinstvena i nevjerojatna nakupina od oko 7 milijardi milijardi milijardi atoma, koje je priroda sastavila, najprije od hrane koju ste vaša mama i vi jeli i zraka kojeg ste udisali, u procesu kojeg je evolucija optimizirala u proteklih tri i po milijarde godina. Ti su atomi nastali u Velikom prasku ili u zvijezdama, a vjerojatnost da je priroda od njih napravila vas, umjesto nekog drugog, je tako apsolutno-hiper-super-ultra mala, da vi predstavljate izuzetno rijetke sretnike. Samo zato što postojite! Želim vam da se u Novoj godini što češće budite s ovakvim osjećajem", poručio je ugledni fizičar, čija je objava na Facebooku u trenu prikupila gotovo 500 lajkova.

'Hrvatska DA... ali ne ovakva iz 2017. godine'

Ginekolog dr. Dubravko Lepušić u svojoj je čestitci pak podsjetio na probleme koji su opteretili 2017. godinu, ali i na riječi Vlade Gotovca.

"Hrvatska da...ali kakva ?

2017. godina u Hrvatskoj je bila godina iznimno loših političkih elita, agresivnog prodora primitivizma, negacije znanosti i znanja, fašisticke revizije povijesti, bahatosti katoličke crkve ...

Bila je godina u kojoj se niti najmanje nije razmišljalo o boljitku življenja svih njenih građana, o socijalnoj osjetljivosti prema onima koji nemaju ili ne mogu, toleranciji prema svim manjinama (nacionalnim, spolnim...)

S nadom da će 2018. biti bolja, u svakom od ovih elemenata,

Sretna vam Nova 2018.

I da parazfraziramo velikog Vladu Gotovca 'Hrvatska DA... ali ne ovakva iz 2017. godine", napisao je na svom Facebook profilu ugledni ginekolog.

'Nikad nisam skužio potrebu veseliti se na dane koje je odredio netko za sreću'

Poduzetnik Saša Cvetojević svojim je prigodnim postom pak podsjetio da dobre želje ne trebaju biti rezervirane samo za dane kada dočekujemo Novu godinu.

"Nikad nisam skužio potrebu veseliti se i biti sretan na dane koje je odredio netko za sreću, veselje i sveopće širenje dobrih želja. Nisam poseban fan ni svoga ni tuđih rođendana, a svi ovi dani mi padaju pomalo teško. Možda bi čak mogao reći kako imam laganu depru, iako nisam baš depresivan tip. Stoga se jednostavno trudim uklopiti, ponajviše zato kako onima oko mene ne bi kvario užitak. Što sam stariji, to me sve manje briga, pa to pomaže (meni, ne onima oko mene). Želim i uglavnom uspijevam uživati i biti sretan cijele godine, željeti mir i dobro onima do kojih mi je stalo. Ne samo onda kad je to norma.

Sveopće ludilo, šoping histerija, zakrčene ulice, bezbrojne poruke poslane na grupe ili čak sve kontakte, prežderavanje i pripremanje raznih proslava, sve mi više smetaju i svake godine sve ozbiljnije razmišljam kako zbrisati već sredinom prosinca, a vratiti se početkom siječnja", napisao je Cvetojević, a s njim se složilo preko 800 istomišljenika koji su lajkali objavu.

Koja se novogodišnja čestitka vas, ovih dana, posebno dojmila?

nova godina

Ivica Puljak

2018.

novogodišnja čestitka

Podijeli članak