video: (ne)kulturne razlike

Vođa muslimanske organizacije u Norveškoj odbio se rukovati s ministricom jer je žena


Ružica Matić
12.09.2017.17:10
Vođa muslimanske organizacije u Norveškoj odbio se rukovati s ministricom jer je žena
Screenshot

sažeto

Mediji ocjenjuju kako bi incident mogao utjecati na rezultate skorih parlamentarnih izbora u Norveškoj


Ružica Matić
12.09.2017.17:10

Vođa lokalne muslimanske organizacije u Norveškoj izazvao je pomutnju odbivši se rukovati sa ženom, ministricom za imigraciju, a mediji ocjenjuju da bi to moglo utjecati i na rezultate skorih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Fahad Qureshi, osnivač i vođa organizacije Islam Net, odbio se rukovati s ministricom Sylvi Listhaug prije debate na televiziji VGTV pa su incident zabilježile kamere. Scena je vrlo neugodna jer je Listhaug, nakon što je ušla u studio i rukovala se s voditeljem, više puta pružala ruku Qureshiju, a on ju je uporno i demonstrativno odbijao. Događaj je dodatno istaknuo razlike između norveškog mentaliteta i mentaliteta pripadnika muslimanske zajednice koji smatraju da se muškarci ne trebaju rukovati sa ženama.

Te razlike je već prije isticala ministrica Sylvi Listhaug, čija je izjava da su tipične norveške vrijednosti jedenje svinjetine i ispijanje alkohola razbjesnila muslimansku zajednicu.

No, Listhaug nije jedina žena koja je doživjela poseban tretman Islam Neta, piše Sputnik International. Organizacija koja okuplja sunitske muslimane u Norveškoj redovito razdvaja publiku po spolu na svojim javnim okupljanjima.

Qureshi je izazvao salve kritika u Norveškoj zbog stava o kamenovanja homoseksualaca u nekim muslimanskim zemljama. Vođa Islam Neta 2013. je javno podržao egzekucije homoseksualaca i preljubnika rekavši kako je to 'prikladna kazna, s čim se mora složiti svaki normalan Musliman'. 

Norveška

rukovanje

Islam Net

Fahad Qureshi

Sylvi Listhaug

Podijeli članak