ŽELI UŠTEDJETI NA ZATVORSKOM SISTEMU

Tko je vođa švedske krajnje desne stranke koji želi zatvorenike poslati u Hrvatsku i druge zemlje Europske unije


Matej Devčić
12.05.2019.11:05
Tko je vođa švedske krajnje desne stranke koji želi zatvorenike poslati u Hrvatsku i druge zemlje Europske unije
Getty Images

sažeto

 Vođa ŠVedskih demokrata smatra kako nije pošteno ni održivo da Švedska troši sedam puta više novaca nego neke druge zemlje Europske unije na zatvorski sitem


Matej Devčić
12.05.2019.11:05

Jimmie Akesson, vođa krajnje desne stranke Švedski demokrati, koja bi prema većini anketa uoči izbora za Europski parlament izbila na drugo mjesto, došao je na ideju da švedske osuđenike na izdržavanje zatvorske kazne pošalje u druge zemlje Europske unije, konkretno Hrvatsku, Estoniju i Rumunjsku.

Tijekom predstavljanja izbornog programa, Akesson je ovakav potez argumentirao tvrdnjama da je stanje u zatvorskom sistemu u Švedskoj jedan od gorućih problema te kazao da dan švedskog zatvorenika državu stoji oko 370 eura, dok u Hrvatskoj, Estoniji i Rumunjskoj zatvorski dan košta oko 50 eura.

Tvrde da nedostaje 900 zatvoreničkih mjesta

Prema pisanju švedskih medija, Akesson smatra kako nije pošteno ni održivo da Švedska troši sedam puta više novaca nego neke druge zemlje Europske unije te da bi se ti resursi mogli iskoristiti za jačanje blagostanja zemlje. Između ostalog, vođa Švedskih demokrata za primjer je uzeo Belgiju i Norvešku koje su unajmile zatvorska mjesta za osuđenike u nizozemskim kaznionicama.

Reuters

Švedski demokrati tvrde da trenutačno u švedskom zatvorskom sustavu nedostaje oko 900 zatvoreničkih mjesta, što je u suprotnosti s posljednjim podacima Vijeća Europe za 2018. godinu. Naime, zatvorska populacija u Švedskoj u posljednjih 10 godina smanjila se za 24,4 posto i sada iznosi 56,5 zatvorenika na 100.000 stanovnika.

Akesson na čelu stranke od 2005.

Inače, Švedski demokrati su osnovani 1988. godine, dugo vremena bili su povezani s neonacistima i drugim desničarskim nacionalističkim grupacijama, a nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, prije osam godina ušli su prvi put u švedski parlament.

Akesson je na čelu stranke od 2005. te je posljednjih nekoliko godina zastupnik u Parlamentu. Studirao je pravo, ekonomiju i filozofiju na nekoliko fakulteta, no nije diplomirao.

U javnosti se predstavlja kao običan čovjek, a priznao je i da je imao problema s kockanjem. Naime, prije četiri godine švedski državni radio otkrio je kako je mladi političar potrošio 500.000 kruna na online klađenje, a radilo se o količini novca koju je u Švedskoj nemoguće zaraditi kao političar nakon plaćanja poreza.

Hrvatska

zatvor

Jimmie Akesson

Švedski demokrati

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter