video: uuups

Vođa talibana pošteno osramotio CIA-u, tražili ga godinama, a on se skrivao na najluđem mjestu ikada


100posto
12.03.2019.13:50
Vođa talibana pošteno osramotio CIA-u, tražili ga godinama, a on se skrivao na najluđem mjestu ikada
Reuters

sažeto

Prošle godine razgovarala sam s njegovim tjelohraniteljem, koji otkrio da Mullah nikada nije napustio Afganistan i da je osam godina živio odmah pored američke operativne baze", otkriva novinarka


100posto
12.03.2019.13:50

Iako se čini nevjerojatnim ali čelnik afganistanskih islamskih ekstremista Mullah Mohammad Omar punih se osam godina krio se u kući pored američke baze u provinciji Zabul. Riječ je o talibanskom vođi koji je godinama bio jedan od najtraženijih terorista na svijetu i dok je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) tragala za njim po cijelom svijetu, on je živio pored američke vojne baze u Afganistanu.

To tvrdi nizozemska novinarka  Bette Dam u novoj knjizi "Tajni život Mullah  Omare.

Jako malo podataka o njemu

"Poslije 18 godina, SAD i talibani pregovaraju o primirju kojim bi se završio najduži američki rat. Sve strahove o talibanima najviše predstavlja jedan čovjek -Mullah Mohammad Omar, a taj ozloglašeni vođa Vrhovnog savjeta privukao je pažnju svjetske javnosti rušenjem statua Bude pa podrškom Osami bin Ladenu u vrijeme napada 11. rujna 2001.

Jako je malo poznatih podataka o njemu, postoji samo nekoliko fotografija i uspješno je nestao nakon pada talibanske vlasti 2001. godine. Amerika je njegovu glavu ucijenila na 10 milijuna dolara, a  CIA i njen direktor tvrdili su da znaju da je on u Pakistanu, da se sastaje s Bin Ladenom, da donosi odluke i distribuira novac.

No, to nije bila istina. 

"Pet sam godina ispitivala njegov život i sretala se s njegovim prijateljima i rođacima. Prošle godine razgovarala sam s njegovim tjelohraniteljem, koji otkrio da Mullah nikada nije napustio Afganistan i da je osam godina živio odmah pored američke operativne baze", otkriva novinarka. 

CIA

islamski ekstemisti

Mullah Mohammad Omar

newsletter

Prijavite se na Newsletter