PROCURILI DOKUMENTI

Vodstvo Facebooka: Cenzuriramo vas korisnike taman koliko treba


Ružica Matić
24.05.2017.22:35
Vodstvo Facebooka: Cenzuriramo vas korisnike taman koliko treba
Stephen Lam/REUTERS

sažeto

U Facebooku smatraju da su našli ravnotežu u izboru sadržaja koje uklanjaju s mreže i sadržaja koje ipak ostavljaju kako bi skrenuli pozornost na neku važnu temu


Ružica Matić
24.05.2017.22:35

Nakon što su u javnost procurili Facebookovi interni dokumenti koji pokazuju kako moderatori te društvene mreže imaju upute da neke postove brišu, a neke ne, vodstvo kompanije odlučilo je malo rasvijetliti cijelu priču i pokušati se obraniti od kritika nezadovoljnih korisnika.

Objavili su kako smatraju da su našli pravu ravnotežu u izboru sadržaja koje uklanjaju s mreže i sadržaja koje ipak ostavljaju kako bi skrenuli pozornost na neku važnu temu.

„Dobivamo kritike i od onih koji žele manje cenzure i od onih koji žele više. To vidimo kao koristan signal da nismo previše skrenuli ni u jednu stranu“, napisala je na blogu Monica Bickert, voditeljica Facebookova odjela globalnog upravljanja.

Interni dokumenti pokazuju kako su moderatori instruirani da upravljaju postovima korisnika ovisno o tome koliko su oni ozbiljni i uvjerljivi, javlja Independent.

Na primjer, napis 'Neka netko ubije Trumpa' smatra se zlostavljanjem i odmah se briše, dok će napisi poput 'Udari osobu s crvenom kosom' ili 'Nadam se da će te netko ubiti' ostati na društvenoj mreži jer su dovoljno općeniti.

„Velika je razlika između općenitog izljeva gnjeva i specifičnih prijetnji nekoj osobi te poziva na nasilje prema konkretnoj osobi. Zato jedno dozvoljavamo, a drugo ne. Teško je procijeniti koja namjera stoji iza određenog posta ili koliki rizik on nosi.

Ako netko objavi eksplicitnu snimku terorističkog napada, hoće li to ljude navesti na nasilje ili da dignu svoj glas protiv nasilja? Ako netko objavi šalu o samoubojstvu, je li to samo njegov stil komunikacije ili se radi o pozivu u pomoć? Mi se možemo samo truditi biti objektivni kako bismo ostali dosljedni u svim svjetskim zbivanjima, no ponekad i donesemo krivu odluku“, pojasnila je Facebookova šefica Bickert.

Dodala je kako im se standardi cijelo vrijeme mijenjaju kako bi bili u korak s vremenom, a iz istog razloga surađuju sa stručnjacima i lokalnim organizacijama iz raznih područja, od zaštite djece do terorizma.

Neki potezi koji se preporučuju su malo neočekivani. Na primjer, Guardian je pisao kako su stručnjaci savjetovali da se live snimke samoozljeđivanja u prvo vrijeme ostave na Facebooku kako bi alarmirale ljude i tako povećale mogućnost da se nekom pomogne, ali zatim se moraju maknuti kako ih netko ne bi odlučio oponašati

Facebook

technomad

cenzura

Podijeli članak