Jutro nakon poplava

Vodu za piće treba prokuhavati, sanira se šteta, u Ninu i dalje opsadno stanje


Valerija Bebek
12.09.2017.08:50
Vodu za piće treba prokuhavati, sanira se šteta, u Ninu i dalje opsadno stanje
Luka Gerlanc / CROPIX

sažeto

U Zadru je veći broj prometnica očišćen, ali građane se poziva na oprez


Valerija Bebek
12.09.2017.08:50

U ponedjeljak navečer ukupno je 70 timova vatrogasaca i vojske saniralo štetu na području grada Zadra, izviješteno je sastanku Stožera civilne zaštite Grada Zadra. Ukupno je sudjelovao 201 vatrogasac i 50-ak hrvatskih vojnika pomoću 107 pumpi. Crpljenje poplavnih voda nastavilo se čitavu noć, javlja Antena Zadar. Iz Vodovoda javljaju kako je voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati.

Poplava je osim Opće bolnice privremeno obustavila i rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Žurno su krenuli u sanaciju, javljaju iz Odvodnje, a u pomoć im je pristupila i vojska. Još uvijek se procjenjuje šteta, a iz Odvodnje poručuju kako će im trebati nekoliko dana da stave pročišćivač u funkciju. Za to vrijeme neće moći obavljati poslove na crpljenju septičkih jama.

Građane se poziva na pojačan oprez iako je veći dio prometnica očišćen i u funkciji.

U pomoć Zadranima noćas je, po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, iz Karlovca otišao interventni vod s 14 vatrogasaca iz Karlovca, dva iz Ogulina te po jedan iz Duge Rese i Barilovića, sa šest vozila i trideset 30 crpki za vodu, kako bi se što brže otklonile posljedice poplave, javlja Hina.

Vatrogasni zapovjednik VZKŽ Goran Franković kaže da vatrogasce s područja Karlovačke županije, koji u intervencijama od štetnog djelovanja voda imaju puno iskustva, vodi zapovjednik smjene u JVP Karlovac Marijo Luketić, koji za sada organizira sve za što brže odstranjivanje vode iz objekata i prometnica, a kasnije će se Zadranima staviti na raspolaganje i tridesetak isušivača koje imaju vatrogasaci.

Grupa karlovačkih vatrogasaca od ranije na području Šibenika, u intervencijama gašenju požara na otvorenom, te sada isti ljudi pomažu u obrani Zadra, ali ne od vatre već od vode, rekao je Franković. Karlovački vatrogasci, imaju mnogo iskustva u saniranju poplava.

Zadar, poplava

Luka Gerlanc / CROPIX

No u Ninu je opsadno stanje, mole se građani da ne izlaze ako ne moraju, škola i vrtić su otkazani u utorak.

Na područje Nina utorak u ujutro upućen je jedan amfibijski transporter i 12 pripadnika Zapovjedništva, kao pomoć u obrani od poplava, izvijestili su iz Ministarstva obrane. 

Građanima koji žive na području stare jezgre Grada Nina (otok) preporučuje se da ne piju vodu iz slavina, a pitku vodu mogu preuzeti u zgradi Gradske uprave u Ninu.
“Sve službe su na terenu te rade sve što je u njihovoj moći da bi se stanje čim prije normaliziralo. Za sve poteškoće možete se obratiti kriznom stožeru u zgradu Doma kulture u Ninu (Trg hrvatskih branitelja 1, Nin) ili na tel. 023/265-542", javljaju iz Grada Nina.

Zadar

poplava

Nin

Podijeli članak