revolucija iz švedske

Volvo gasi proizvodnju automobila na benzin i plin, prelaze na elektriku i hibride


HINA
05.07.2017.13:40
Volvo gasi proizvodnju automobila na benzin i plin, prelaze na elektriku i hibride
Reuters

sažeto

U razdoblju od 2019. do 2021. švedska će kompanija na tržište izbaciti pet modela električnih automobila, tri pod vlastitim brendom i dva pod brendom Polestar, kao i niz modela na hibridni pogon


HINA
05.07.2017.13:40

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars objavio je u srijedu da će do 2019. postupno ugasiti proizvodnju automobila na fosilna goriva, te će svi njegovi novi modeli biti na električni ili hibridni pogon.

U razdoblju od 2019. do 2021. švedska će kompanija, čiji je vlasnik kineski Geely, na tržište izbaciti pet modela električnih automobila, tri pod vlastitim brendom i dva pod brendom Polestar,  kao i niz modela na hibridni pogon.

"Najava označava kraj razdoblja automobila koji su isključivo koristili motore s unutarnjim sagorijevanjem", istaknuo je u priopćenju predsjednik uprave i izvršni direktor Volva Hakan Samuelsson.

Švedska će kompanija i dalje proizvoditi postojeće modele koji kao gorivo koriste isključivo benzin ili dizel a lansirani su prije 2019. godine a naknadno će ih postupno zamijeniti hibridni i električni modeli, dodao je glasnogovornik kompanije.

U svibanjskom intervjuu za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Samuelsson je kazao da ne želi razvijati novu generaciju dizelskih motora zbog visokih troškova postrožene regulative.

Švedska grupa cilja do 2025. godine prodavati milijun električnih automobila godišnje, a nadaju se da će u tom razdoblju i njihova proizvodnja biti "klimatski neutralna".

Kineska grupa Zhejiang Geely Holding kupila je Volvo Cars od Ford Motora u 2010. godine za oko 1,3 milijarde dolara. Danas je automobili švedske kompanije prodaju na više od 100 tržišta kroz mrežu od oko 2.000 ovlaštenih dobavljača.

benzin

fosilna goriva

Volvo

električni pogon

hibrid

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter