'OVO JE POVIJESNI TRENUTAK ZA VAŠU DRŽAVU!'

Washington i London pozdravljaju konačnu Mugabeovu ostavku, predviđaju bolja vremena za Zimbabve


HINA
21.11.2017.21:30
Washington i London pozdravljaju konačnu Mugabeovu ostavku, predviđaju bolja vremena za Zimbabve
REUTERS

sažeto

'Danas je povijesni trenutak za Zimbabve. Čestitamo svim građanima Zimbabvea koji su podigli glas i i mirno i jasno rekli da je krajnje vrijeme za promjene', kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva u Harare


HINA
21.11.2017.21:30

Sjedinjene Države priopćile su u utorak, nakon što je dugogodišnji zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe podnio ostavku, da se radi o "povijesnom trenutku" za tu zemlju, a Britanija je ocijenila da je sada prilika za obnovu Zimbabvea.

"Danas je povijesni trenutak za Zimbabve. Čestitamo svim građanima Zimbabvea koji su podigli glas i i mirno i jasno rekli da je krajnje vrijeme za promjene", kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva u Harareu.

"Zimbabve ima priliku krenuti novim putem. Kroz taj proces, SAD traži čvrsto poštivanje pravne države i uspostavu demokratskih praksi", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da SAD naglašavaju da je put kojim bi Zimbabve sada trebao krenuti put slobodnih, poštenih i uključivih izbora.

Britanska premijerka Theresa May kazala je da je ostavka prigoda za "novi put, slobodan od tiranije koja je karakterizirala njegovu (Mugabeovu) vladavinu".

"Posljednjih dana svjedoci smo želje naroda Zimbabvea za slobodnim i poštenim izborima i njihove želje da dobiju mogućnost ponovno izgraditi ekonomiju zemlje, pod legitimnom vladom", rekla je May u priopćenju.

Kao nastariji prijatelj Zimbabvea, kako u priopćenju May naziva Britaniju, "učinit ćemo sve da to podupremo".

Velika Britanija

Sjedinjene Američke Države

Robert Mugabe

Podijeli članak