Internete, pomozi

Sajtovi koji vam mogu pomoći, a za koje niste čuli


Vid Barić
15.02.2017.09:00
Sajtovi koji vam mogu pomoći, a za koje niste čuli
Ilustracija / Profimedia

sažeto

Pomoć je na Internetu često udaljena samo nekoliko klikova - pod uvjetom da znate gdje treba klikati. Donosimo listu koja bi vam možda mogla značiti


Vid Barić
15.02.2017.09:00

1. Have I been pwned 

Website vodi američki ekspert za Internet sigurnost, a na njemu možete saznati je li vaša email adresa u prošlosti bila metom hakerskih manipulacija. Servis trenutno pokazuje kako su najriskantnije one adrese koje su se upisivale prilikom registracije na (nekad) popularnu društvenu mrežu Myspace. Provjerite trebate li mjenjati šifru na svom emailu.

Pwned: Riječ koja se originalno počela koristiti unutar gamerske kulture. Dolazi od engleskog glagola „owned“, a na popularnosti je dobila u 2000. godinama kada su je igrači Warcrafta upotrebljavali u situacijama teških poraza od računala ili znatno jačeg neprijatelja.

Kacper Pempel / REUTERS

2. 10 minute email

Želite se registrirati na neki website, ali ne želite to učiniti sa svojom email adresom zbog spama ili zbog sigurnosnih razloga? Ovaj servis vam nudi mogućnost da napravite desetominutni email na koji će stići vaši podaci za registraciju. Privremeni email će zatim zauvijek nestati.

3. Big Hero

Anonimni web proxy koji vam pomaže da zaobiđete moguće cenzure ili blokirane stranice na Internetu. Deblokirajte Youtube ili Facebook koje su vam zabranili u školi ili na poslu i nastavite sa normalnim životom.

4. The Inflation Calculator

Gledali ste stariji film u kojemu je bilo riječ o financijama, ili o cijeni nekog proizvoda? Zanima vas kolika je današnja vrijednost iznosa o kojemu se u filmu govorilo? Produžite na website, odgovor na pitanje je udaljen samo nekoliko klikova.

5. Highbrow

Highbrow je brz i efikasan način za učenje novih stvari ili upoznavanje s poljima na kojima možda i ne stojite najbolje. Servis vam svako jutro na email šalje petominutnu lekciju iz teme koju ste sami odabrali. Teme se obrađuju u deset dana (kako vam ne bi dosadile), a slobodni ste birati edukaciju iz područja umjetnosti, znanosti, biznisa, povijesti, jezika ili filozofije.

6. The Base Trip

The Base Trip je website od nevjerojatne pomoći ukoliko volite putovati, a pokrenuli su ga Hrvati. Ovdje možete vrlo lako doći do informacija o svim stvarima koje morate znati prije nego li se zaputite u neku državu. Prvi put odlazite na Madagaskar i pojma nemate što vas čeka? Saznajte sve o vizama i cjepivima, klimi, vremenskoj zoni, tečajevima i valutama, troškovima života, brzini i dostupnosti Interneta, cijeni roaminga, cestovnim pravilima i ostalim relevantnim stvarima za vaše putovanje. The Base trip vas rješava stresa prije samog putovanja i čini vas spremnijima za upoznavanje novih kultura i okruženja kojima se radujete. Sretan put!

7. Math Way

Što reći, rješite svaki matematički problem na koji naletite. Školarci i studenti, nemojte zlorabiti ovu stranicu. Matematika je važna, i unatoč tome što danas do rezultata možete doći online, valja se njome baviti. Znanstveno je dokazano kako je matematičko računanje „hrana za mozak“. Algebra je vrlo apstraktna disciplina i čini naš mozak da razmišlja na totalno nove, drugačije načine. Zapamtite, mozak je kao mišić, i što ga više vježbate, uspješnije ćete se baviti drugim stvarima.  I zato – bez prepisivanja!

8. Radiooooo

Ovdje možete preslušati popularnu radio glazbu iz gotovo svake države na svijetu. Website nudi opciju pregleda radio sadržaja po dekadama, od 1900. pa nadalje. Zanima vas što se slušalo na prostoru današnje Tanzanije u tridesetim godinama prošlog stoljeća? Produžite na website, možda naučite i nešto Swahilija. Također, možete se registrirati i postavljati sadržaj te tako sudjelovati u kreiranje ove arhive.

9. Music Map

Sluša vam se nešto novo, ali nemate vremena za pretraživanje po Internetu? Spojite se na ovaj website, upišite vašeg omiljenog izvođača i dopustite ovom zanimljivom servisu da vam sugerira što iduće potražiti.

10. Omive

Baza podataka televizijskog i filmskog sadržaja koju možete pretraživati po više tagova odjednom. Primjerice, možete saznati sve filmove ili serije u kojima je vaših dvoje omiljenih glumaca nastupilo zajedno. Također, sadržaje možete pretraživati po žanrovima, po kritičkoj recepciji na skali 1 – 10, po dekadama itd. Potrudite li se, saznati ćete kako je Ryan Gosling televizijski debi imao davne 1987. godine u ne-baš-tako uspješnoj seriji Mladi Herkul. Glumio je u čak pedeset nastavaka.

Screenshot Youtube

11. Free Code Camp

Fantastičan website ako vas zanima web development. Možete započeti vrlo laganim tempom te učiti bazične front-end stvari poput HTML-a, CSS-a i JavaScripta. Zatim si možete i zakomplicirati stvari, a bude li vam išlo stvarno dobro, dobit ćete i nekoliko certifikata nakon kojih se možete povezati s raznim open-source projektima i nastaviti raditi na njihovom razvoju.

12. Erowid

Čak i ako ne konzumirate droge, ovo je super informativno ukoliko vas interesira koje se supstance kriju iza njih. Izgledno je kako bi i uživateljima droga bilo korisno znati što doista unose u organizam.

13. Gnovies 

Website koji vam preporučuje glazbu, knjigu i filmove na temelju vašeg ukusa.

14. My Fridge Food

Imate nešto hrane u frižideru, ali dosadili su vam bakini recepti? Čini vam se kako su sastojci koji su vam ostali u frižideru na kraju radnog tjedna nespojivi? Kliknite na sajt i provjerite možete li skuhati štogod smisleno od svega. Možda dobijete i ideju za kakav novi recept.

15. Who Sampled

Najveća online zajednica ljubitelja semplirane glazbe i glazbenih remixeva. Stranicu održavaju posjetitelji koji pune bazu podataka s informacijama o sempliranoj glazbi i referencama na autora čiji je rad u nekom glazbenom komadu sempliran. Ukoliko negdje čujete pjesmu čija vam tema zvuči poznato, ali se nikako ne možete dosjetiti gdje ste je već slušali, produžite na website - postoji velika mogućnost da ćete saznati o čemu se radi i zadovoljiti svoju znatiželju.

Internet

pomoć

website

Podijeli članak