Ispovijest bivše zaposlenice

Za predsjednika HAKOM-a ponovno se kandidira čovjek protiv koga se vode brojni sudski postupci, a postoji i pravomoćna presuda


Sanja Rapaić
21.02.2018.10:15
Za predsjednika HAKOM-a ponovno se kandidira čovjek protiv koga se vode brojni sudski postupci, a postoji i pravomoćna presuda
Foto: Dragan Matić/CROPIX

sažeto

Kako je moguće da je čovjek, čiji je mandat opterećen brojnim kontroverzama, i dalje na čelu Vijeća Agencije koja upravlja, milijarde kuna teškim tržištem te se uz sve to i ponovno kandidira na tu odgovornu funkciju?


Sanja Rapaić
21.02.2018.10:15

Bura oko izbora Povjerenstva za sukob interesa još se niti stišala, a na pomolu je, kako se čini, novi skandal. Ovaj put riječ je o  izboru čelnika Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) koja regulira, milijarde kuna teško, tržište elektroničkih telekomunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. Neki od sadašnjih i bivših zaposlenika te Agencije upozoravaju – mandat prošlog Vijeća bio je opterećen kontroverzama, no i unatoč tome sadašnji predsjednik tog Vijeća, Dražen Lučić, protiv kojeg je podneseno na desetke prijava, vode se sudski postupci, a pale su već i neke pravomoćne presude, ponovno se kandidirao na tu funkciju.

Protiv Lučića, kojeg zaposlenici optužuju za autokratsko upravljanje, optužnicu je podigao i DORH, neke predmete je, tvrde zaposlenici, preuzeo USKOK, a pravomoćno je utvrđena i njegova prekršajna odgovornost po osnovi zabranjenog nadzora HAKOM-a nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata, čijim je članovima prijetio otkazom te im je, jedinima u Agenciji, smanjio plaće za 30-ak posto.

Tko mu to čuva leđa i drži lojtre?

 Unatoč svemu tome, Lučić se ponovno kandidirao za predsjednika Vijeća HAKOM-a. Uzme li se u obzir činjenica da predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Vijeća HAKOM-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, djelatnici s pravom postavljaju pitanje – tko to drži lojtre i čuva leđa čovjeku čiji je mandat opterećen tužbama, sudskim postupcima i pravomoćnom presudom za gušenje sindikata? O svemu tome porazgovarali smo s jednom, od sada već bivših djelatnica HAKOM-a, koja ja na svojoj koži osjetila brutalnu diskriminaciju te je na posljetku dobila i otkaz.

 Autokratsko  ponašanje, zlouporaba ovlasti, remonopolizacija tržišta…..            

"Niti u ovom slučaju Vlada nije ispoštovala rok, pa će HAKOM, jedno vrijeme, raditi bez Vijeća. No, ono što je najskandaloznije je to što se za predsjednika HAKOM-a ponovno kandidirao kontroverzni, sadašnji predsjednik Vijeća te agencije, Dražen Lučić, koji tu dužnost obnaša od 2013., a protiv kojeg je, do sada, podneseno na desetke tužbi, prijava i protiv koga su u tijeku sudski postupci. Tijekom mandata prošlog Vijeća bilo je previše kontroverza - počevši od samog izbora, kada je saborska većina otvoreno prosvjedovala protiv predsjednika Lučića, zbog podnesene kaznene prijave protiv njega, preko njegovog autokratskog upravljanja i izbacivanja s tržišta gotovo svih alternativnih davatelja telekomunikacijskih i poštanskih usluga, zbog čega primjerice CityEX traži odštetu od preko 53 milijuna eura,  pa do brojnih sudskih procesa s radnicima, sindikatom (brojka se penje preko 50 predmeta), te ostalim državnim službama i agencijama. Epilog čitave te skandalozne priče je nedavno podignuta optužnica DORH-a protiv Lučića zbog zlouporabe ovlasti. Lučić je proglašen krivim i zbog zabranjenog nadzora nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata. Radi se o prvoj takvoj presudi u hrvatskoj pravnoj praksi uopće. No, usprkos svemu tome, Dražen Lučić se ponovo javio na javni natječaj za predsjednika Vijeća HAKOM-a“, kažu nam bivša zaposlenica te Agencije, koja je željela ostati anonimna. 

Pravomoćna presuda: Lučić je zabranio djelovanje sindikata, prijetio je članovima otkazom i smanjio im plaće

"Skupina radnika, članova sindikata, podnijela je DORH-u kaznenu prijavu, zbog toga što je Lučić samo nekolicini ljudi smanjio placu za 30-ak posto, dok je ukupna masa plaća ostala ista. Sasvim je jasno da je tako direktno kaznio članove sindikata. Uskok nas je izvijestio da je taj predmet preuzeo od DORH-a i da na tome radi. Paralelno s tim slučajem, predsjednik Vijeća, Dražen Lučić, otpustio je i inženjerku, također članicu sindikata, a nakon što se ona zaposlila u drugoj tvrtki, novom je poslodavcu poslao dopis u kom je naveo niz objeda i neistina na njen račun. Među ostalim, istaknuo je da je lažno pribavila potvrdu o nekažnjavanju, što nije točno, te ga je bivša zaposlenica stoga prijavila DORH-u, a oni su, nakon analize, pokrenuli postupak protiv Lučića“, kaže naša sugovornica.

"Članovi koji su javno pristupili Sindikatu doživjeli su opomene pred otkaze od poslodavca, oduzeti su im mobiteli, smanjene su vrijednosti boda, koje su drugim radnicima nadoknađene kroz potpisivanje novih ugovora, ali ovim radnicima to nije ponuđeno, te im je plaća manja za 30 do 40 posto. Prilikom promjene imena agencije nisu im ponuđeni novi ugovori pa su dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale radnike“, stoji u obrazloženju iz argumentacije sudu.

Od odvjetnika koji zastupa našu sugovornicu doznajemo da je, prema prvostupanjskoj i drugostupanjskoj presudi, u prekršajnom postupku pravomoćno utvrđena prekršajna odgovornost po osnovi zabranjenog nadzora HAKOM-a nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata pri HAKOM-u. Prekršitelji su predsjednik Vijeća Lučić, ravnatelj Agencije Weber i sam HAKOM.

"Pravomoćnom presudom Prekršajnog suda u Zagrebu, Broj: PpG-697/14 od 15.06.2015. g. kojom se tuženik, njegov predsjednik Vijeća Lučić i ravnatelj Mario Weber proglašavaju krivima jer su pokušali ostvariti i ostvarili zabranjeni nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata koji je djelovao kod tuženika. Radi se o prvoj takvoj presudi u hrvatskoj pravnoj praksi uopće, a to je doista sramotno. Obrazloženje prekršajne presude sadrži i navod koji potvrđuje direktnu diskriminaciju tužiteljice na kojoj se temelji cjelokupna presuda“, pojašnjava zagrebački odvjetnik.

Zašto šute i Sabor i Vlada?

Osnivač HAKOM-a je Republika Hrvatska, a osnivačka prava ostvaruju Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske. Zakon propisuje da HAKOM-om upravlja Vijeće HAKOM-a, koje čini pet članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika Vijeća, a za svoj rad Agencija odgovara Hrvatskome saboru.

"HAKOM  je iznimno utjecajna agencija koja regulira ogromno, preko  14 milijardi kuna vrijedno tržište elektroničkih telekomunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. Misija te Agencije je liberalizirati ta tržišta, osigurati osnovne usluge na području cijele Hrvatske te zaštititi korisnike. No, iako je dužnost HAKOM-a da promiče ravnopravno i održivo tržišno natjecanje, uz pravedne uvjete za sve sudionike, gotovo svi alternativni davatelji telekomunikacijskih i poštanskih usluga izbačeni su s tržišta, a cijenu toga plaćaju potrošači u Hrvatskoj. Svatko iz vlastitog iskustva može sam ocijeniti je li se u proteklih pet godina dogodila liberalizacija navedenih tržišta, primjerice postoji li Optima i H1 te u čijem su vlasništvu, postoji li na tržištu CityEX,  imaju li ruralna naselja osnovnu telekomunikacijsku infrastrukturu, koliko često im dolazi poštar, da dalje i ne nabrajamo. Sasvim je jasno da je Vijeće HAKOM-a, suprotno svojoj misiji, u posljednjih pet godina remonopoliziralo tržište, infrastruktura se ne gradi, čak ni uz pomoć fondova EU, a potrošače, po običaju, nitko ništa ne pita jer oni su na tržištu samo da bi plaćali“, otkriva bivša zaposlenica Agencije.

Upozorava da se dosadašnji negativni trend može promijeniti samo ako se pažljivo odaberu novi članovi Vijeća HAKOM-a vodeći računa o tome da oni nužno moraju biti neovisni i nepristrani.

"Činjenica je da razni lobiji već naveliko guraju svoje provjerene kadrove, pa čak i svoje zaposlenike, na ta ključna mjesta u HAKOM-u, a cilj je jasan - održati upravo ovakvo, monopolističko stanje na tržištu, kakvo njima odgovara. Stoga, ako je razlog prekoračenja roka za izbor vijećnika HAKOM-a pomna provjera kandidata, svakako bi dobro došla i pomoć Dalije Orešković, koja je već dokazala svoju neovisnost i nepristranost u rješavanju najosjetljivijih predmeta", kaže nam insiderica koja je i sama imala gorko iskustvo s HAKOM-om, a sve je završilo otkazom i sudskim procesom koji još uvijek traje.

Komentar na sve navedeno zatražili smo i od dr. sc. Dražena Lučića, no, do zaključivanja ovog članka, nikakav odgovor od njega nismo primili. Ostaje pak pitanje – ako predsjednika Vijeća HAKOM-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, kako je moguće da je čovjek, čiji je mandat opterećen brojnim kontroverzama, i dalje na čelu Vijeća Agencije koja upravlja, milijarde kuna teškim tržištem te se uz sve to i ponovno kandidira na tu odgovornu funkciju?

DORH

hakom

dražen lučić

sudski postupci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter