borba za bolje sutra?

Za vrijeme velikog protesta kriminalci upali u muzej u kojem se čuvaju eksponati stari 2.500 godina. Sad vlasti zbrajaju štetu...


Daniel Radman
10.03.2019.20:00
Za vrijeme velikog protesta kriminalci upali u muzej u kojem se čuvaju eksponati stari 2.500 godina. Sad vlasti zbrajaju štetu...
REUTERS/Philippe Wojazer

sažeto

Alžirski demonstratni pokušali se domoći muzeja i prošlog vikenda, ali je 'proboj' spriječen


Daniel Radman
10.03.2019.20:00

Alžirci protestiraju protiv svog aktualnog predsjednika – na vlasti je već dvadeset godina – i njegovog mogućeg reizbora. Abdelaziz Bouteflika ima već 82 godine, narušenog je zdravlja, pa je posve jasno da im nije svejedno da bi državnom upravljao nesposoban čovjek ili, još gore, sive eminencije iz sjene.

Ovog je vikenda desetke tisuća ljudi izašlo na ulice, a neki su odlučili iskoristiti gužvu. Kako su prosvjedi bili u blizini Nacionalnog muzeja antikviteta i islamske umjetnosti, osnovanog davne 1897. godine, kriminalci su uspjeli ući u zgradu i domoći se vrijednih eksponata.

Vratili su sablju

Potvrdilo je to i tamošnje ministarstvo kulture. Kažu, dio muzeja je opljačkan, lopovi su uz to spalili i nekoliko ureda u kojima je sad izgubljena sva dokumentacija. Sreća u nesreći je ta da su vatrogasci brzo došli na mjesto zločina, pa se požar nije značajnije proširio.

Iz ministarstva nisu dali vijest što je ukradeno, no s jednim su se pohvalili, time da je policija pronašla vrijednu sablju iz 19. stoljeća, 'relikviju' iz vremena ustanka protiv francuske vlasti.

No, jedna stvar vlastima nikako ne služi na čast. Priznali su da su se i prošlog vikenda neki prosvjednici pokušali domoći muzeja, pa teško mogu reći da napad nije bio očekivan. A kako se u muzeju nalaze i eksponati stari oko 2,500 godina, šteta je mogla biti neprocjenjiva.

krađa

prosvjedi

muzej

alžir

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter