PAO PRVI VEĆI OVOSEZONSKI SNIJEG

Zabijelili se Dinara, Velebit i Biokovo: Pogledajte što nas očekuje narednih dana


Juraj Filipović
07.10.2017.10:50
Zabijelili se Dinara, Velebit i Biokovo: Pogledajte što nas očekuje narednih dana
Crometeo

sažeto

Bura na Makarskom primorju puše prosječnom brzinom od 70, a na udare i više od 80 kilometara, doznaje se u subotu od Gradskog centra Osejava u Makarskoj


Juraj Filipović
07.10.2017.10:50

Zbog vrlo snažne bure koja puše na Makarskom primorju te nepovoljnih prilika u Bračkom kanalu, od 6 sati u prekidu je trajektni promet na liniji Sumartin - Makarska, a na Biokovu je noćas pao prvi snijeg.

Bura na Makarskom primorju puše prosječnom brzinom od 70, a na udare i više od 80 kilometara, doznaje se u subotu od Gradskog centra Osejava u Makarskoj.

Na najvišem biokovskom vrhu, Svetom Juri, po informaciji dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a, protekle je noći pao prvi ovogodišnji snijeg. Temperatura se spustila na minus 1,3 Celzijeva stupnja i bila je najniža jutros izmjerena u Hrvatskoj. 

Što nas čeka za vikend?

Za razliku od petka, tijekom kojeg je u višem gorju bilo i snijega, subota će biti uglavnom suha. Malo kiše past će još ujutro na istoku te osobito jugu Hrvatske. Danju će na kopnu biti toplije nego u petak, dok će na moru, uz vjetar, biti većinom malo hladnije, javlja HRT.

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti relativno vjetrovito, uz umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, posebice u Podunavlju. Jutro će započeti uz dosta oblaka, ponegdje i malo kiše, no danju će biti duljih sunčanih razdoblja, uz najvišu temperaturu između 14 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro uglavnom bez vjetra pa je ponegdje moguća i magla, no danju će povremeno puhati umjeren do jak sjevernjak. Bit će djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Jutarnja temperatura od 3 do 7 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

U gorju promjenjiva naoblaka, ali i dulja sunčana razdoblja. Jutro svježe, mjestimice uz maglu te mogućnost za slab mraz. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku, a ujutro i prijepodne i vjetrovito. Umjerena i jaka, na udare i olujna bura i sjeverni vjetar poslijepodne će zamjetno slabjeti. Jutarnja temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici te unutrašnjosti Istre od 2 do 7, a na moru između 9 i 13. Najviša dnevna u gorju oko 11, a na sjevernom Jadranu između 17 i 21 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka, na udare mjestimice i olujna bura i sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura od 10 do 15 °C, u unutrašnjosti između 5 i 8 °C, a najviša dnevna od 16 do 20 °C.

Na jugu Hrvatske jutro uz dosta oblaka te mjestimičnu kišu i grmljavinu, a u nastavku dana barem djelomice sunčano. Bit će vjetrovito uz jaku, na udare i olujnu buru i sjeverni vjetar, a najviša dnevna temperatura oko 19 °C.

Početak tjedna - nova promjena

Do nedjelje će na Jadranu vjetar oslabjeti i dan će proteći uz obilje sunca. Početak tjedna bit će malo promjenjiviji te će uz povremeno više oblaka mjestimične kiše, većinom u malim količinama, biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Vjetar uglavnom slab promjenjiva smjera, a temperatura zraka u blagom porastu.

U unutrašnjosti nedjelja uglavnom suha te barem djelomice sunčana. Početak tjedna također promjenjiviji, a povremeno će oblačnije biti osobito na zapadu, uz mjestimičnu kišu. Dnevna se temperatura zraka neće znatnije mijenjati, dok će jutarnja temperatura biti malo viša početkom tjedna, a mjestimični mraz će biti najvjerojatniji u nedjelju u gorskim predjelima.

snijeg

vremenska prognoza

Velebit

Biokovo

Dinara

prvi snijeg

Podijeli članak