SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

'Zaboravljeni' saborski zastupnik poručuje iz Belišća: 'Od dragoga Boga mi je dana mogućnost da učinim još nešto'


Daniel Radman
12.06.2018.10:05
'Zaboravljeni' saborski zastupnik poručuje iz Belišća: 'Od dragoga Boga mi je dana mogućnost da učinim još nešto'
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

Nekad osebujni zastupnik danas je posve drukčiji čovjek, kao da je negdje spremio otrovne strelice koje je slao prema HDZ-u i SDP-u


Daniel Radman
12.06.2018.10:05

U saborske klupe Dinko Burić je ušao 2010. godine kao zamjena za Branimira Glavaša. Odradio je zamjenskih godinu dana, a potom u redovnim izborima kao zastupnik HDSSB-a izborio i "svoj" mandat koji je obnašao do kraja 2015. godine. Bez ikakve dvojbe bio je jedan od osebujnijih i aktivnijih zastupnika, uvijek spreman za raspravu, pa i potezanje žešćih riječi u verbalnim okršajima - bilo s HDZ-om, bilo sa SDP-om. No, danas je posve drukčiji čovjek. Ne samo da je raskrstio sa Glavašom i svojom bivšom strankom, pa kao neovisni gradonačelnik vodi Belišće, već je negdje usput spremio i one otrovne strelice prema garniturama s Markova trga.

Za razliku, recimo, od Stipe Petrine, neovisnog načelnika Primoštena s kojim smo nedavno razgovarali, i koji će bez pardona oplesti po središnjoj vlasti jer diskriminira one koji nemaju (njihovu) stranku iza sebe, Burić je posve oprezan. Na naš upit s kim je bilo lakše – a otkako je gradonačelnik izmjenili su se i Milanović, i Orešković i Plenković, posve diplomatski odgovora.

"Eventualne političke razlike ne smiju biti kočnica razvoja, već naprotiv, temelj na kome ćemo razvijati svaki segment našeg društva. Neovisno o tome koji je bio premijer ili koji ministri vodili resorna ministarstva, temeljem dosadašnjih vlastitih iskustava mogu izraziti zadovoljstvo suradnjom i kooperativnošću sa velikom većinom resornih ministarstava i državnih agencija".

Dragan Matic / CROPIX

Nedavno mu je u posjetu bila i predsjednica, a tu ponosno kaže kako je i ona sama ostala iznenađena što u malom Belišću djeluju dvije tvrtke koje zapošljavaju ukupno 110 radnika i imaju milijardu i 564 milijuna kuna prihoda godišnje. Obje su globalni igrači u svom području. Ipak, ni to ne izuzima Belišće od problema iseljavanja.

"Na žalost, po pitanju iseljavanja mladih niti grad Belišće nije ostao izolirani otok u odnosu na ostatak Slavonije i Baranje i Hrvatske. Problem je to koji muči i našu sredinu. Ova činjenica nas ipak ne obeshrabruje jer vjerujemo da će se ubrzo promijeniti ovi negativni trendovi, a u tom smislu svjesni smo i vlastitih obaveza i odgovornosti za zaustavljanje i sprječavanje ove zabrinjavajuće pojave", kaže Burić , pa nam nabraja niz mjera koje imaju za cilj olakšati život roditelja. Napominje da je cijena gradskog vrtića pala s 410 na 300 kuna, da je otvoren novi novi područni odjel vrtića za djecu iz tri prigradska naselja, da jednokratna pomoć za novorođeno dijete iznosi 4.000 kuna, da osnovci imaju besplatne udžbenike te da se stipendira šezdeset studenta s područja grada...Najavio je i kako će se Grad uključiti u program društveno poticajne stanogranje, popularni "POS".

No, ovog proljeća u gradu mu se dogodila neviđena stvar. Raspisan je natječaj za sedam radnih mjesta u gradskoj upravi, a prijavilo se samo 15 kandidata! A svi, kao žele, "uhljebljenje".

Goran Mehkek / CROPIX

"Zaista smo ostali neugodno iznenađeni i teško nam je objašnjiva činjenica kada nam se na natječaj prijavilo svega 15 kandidata, među kojima za četiri radna mjesta samo po jedan kandidat. Sva tražena radna mjesta jesu popunjena, ali i dalje ostaje osjećaj nevjerice u činjenicu tako malog interesa. Inače, u Hrvatskoj se događa paradoks. U vremenu još uvijek visoke stope nezaposlenosti poslodavci muku muče s pronalaskom radne snage. Vjerojatno je to rezultat i nepodudarnosti odgovarajuće stručne spreme u odnosu na ono što tržište rada traži, ali to je dakako i stvar sveobuhvatne reforme našeg obrazovnog sustava. Sigurno je ovdje važno postaviti i pitanje visine plaća", mišljenja je Burić.

Kad smo se već dotakli šire slike, podsjećamo ga na njegov saborski mandat. Zanimalo nas je prati li još sjednice Sabora, kakav je njegov dojam o "nasljednicima".

"Gledam i danas, koliko i kada god to mogu, a o dojmu rada aktualnog saziva, uz čast iznimkama, suzdržat ću se od svakog komentara".

Vlado Kos / CROPIX

No, to što prati Sabor ne znači da mu nedostaje visoka politika.

"Ne nedostaje mi, kako rekoste, tzv. visoka politika, jer sam uvjeren kako prave životne, korisne i pozitivne promjene u našoj domovini nisu moguće samo s državne već prije svega i s lokalne razine. Iz toga razloga me svakodnevni rad u Gradskoj upravi našeg slavonskog gradića ispunjava istinskim zadovoljstvom i motivacijom s osjećajem da nam je od Boga dragog dana mogućnost učiniti nešto dobro za našu lokalnu zajednicu."

Sukladno ovim stavovima, ne zanima ga ni povratak u saborske klupe.

"Kao i mnogi drugi koji se u svom životu suoče s onim što nije niti mene mimoišlo, ne gubeći nadu, prihvaćajući kao Božju volju sve što se i meni događa, ali i ispunjen pouzdanjem u Gospodinovu volju, vlastita obitelj, krug osoba koje zavrjeđuju nazivati ih prijateljima kao i svjesnost o važnosti poštovanja prema pripadnosti lokalnoj zajednici, ma kako ona mala ili velika bila, čini naše preostale životno vrijeme važnijim od bilo kakve, a posebno tzv. visoke politike", nadahnuto je zaključio svoj odgovor Burić.

Lokalni šerifi

Dinko Burić

Belišće

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter