kuha se u Banja Luci

Zabranjena sva okupljanja 'Pravde za Davida', građani bijesni: 'Za sve ima zakon, a za ubojice nema?'


Mia Peretić
31.12.2018.16:00
Zabranjena sva okupljanja 'Pravde za Davida', građani bijesni: 'Za sve ima zakon, a za ubojice nema?'
facebook/pravda za davida

sažeto

Policija tvrdi da su prosvjednici vikom i galamom prekinuli koncert estradnog umjetnika Harisa Džinovića


Mia Peretić
31.12.2018.16:00

Policijska uprava Banja Luka priopćila je da će sva buduća okupljanja grupe "Pravda za Davida" biti zabranjena, a svi koji će pokušati javno okupljanje bit će privedeni.

"Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja kaznenih dela, sprječavanja normalnog odvijanja prometa, te nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS, sva buduća javna okupljanja grupe Pravda za Davida će biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a sudionici takvog javnog okupljanja će biti sankcionirani u skladu sa zakonom", navedeno je u priopćenju.

Naime, banjalučka policija još navodi kako se organizator javnog skupa nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, te je prijavljeni javni skup, nakon održavanja na Trgu Krajine, nastavio kao javni skup u pokretu, koji kao takav nije bio prijavljen.

Nadalje, navode kako se organizator javnog okupljanja i u prethodnim slučajevima nije pridržavao navedenog Zakona, te da su sudionici na više lokacija izvršili razne prekršaje, a sumnja se i da su počinjena određena kaznena djela.

Prekinuli Harisa Džinovića i to galamom i vikom

Posebno je zanimljiv dio priopćenja u kojem policija navodi kako su sudionici javnog okupljanja "prekinuli i prethodno zakazan koncert estradnog umjetnika Harisa Džinovića, na parking prostoru „Kraša“, na način što su galamom, vikom, vrijeđanjem te oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa", a zbog čega su otkazana i druga kulturna događanja.

Građani Banja Luke bijesni

Građani Banja Luke su bijesni, a u komentarima na Facebook grupi Pravda za Davida pozivaju na sve brojnija okupljanja, a nove mjere nazivaju udarom na demokraciju i fašizmom:

"Crveni Kmeri batinama zabranjuju svaki vid demokracije", "Zabranjeno je i ubijati djecu poput Davida, Jovana, Luke, Jelene ....Pravda za sve ubijene. Kazna za ubojice i sudionike", "Hitler oživio, pa počeo ponovo hapsiti i odvoditi što na ulici, što po kućama", samo su neki od komentara.

Screenshot / Facebook

Još se ne zna gdje je otac ubijenog Davida

Još nije poznato gdje je  Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, koji je posljednji put viđen na Trgu Krajine.

Nakon prosvjednog okupljanja na skupu "Pravda za Davida", na kojem je bilo deset tisuća ljudi, skupina građana s Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović, majkom ubijenog mladića, vratila se na Trg Krajine, ali su im pripadnici Jedinice za podršku naredili da se maknu s platoa, no nakon što su im građani odgovorili da se ne radi o skupu, već o šetnji trgom, policija je nasrnula na njih. Neki su se sklonili, neki su privedeni, a ostali su pobjegli.

Policijska je uprava Banja Luka zatim za Davorom Dragičevićem i još četiri osobe raspisala tjeralicu. Osobe se traže zbog sumnje da su počinile kaznena djela i prekršaje.

policija

zabrana

pravda za davida

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter