FOTO: UČIONICA BUDUĆNOSTI

Zagrebačkom nastavniku informatike dozlogrdio klasičan način učenja pa je osmislio revolucionarnu "pametnu sobu"


Tomislav Kukec
13.11.2017.10:40
Zagrebačkom nastavniku informatike dozlogrdio klasičan način učenja pa je osmislio revolucionarnu "pametnu sobu"
Marko Šolić / Facebook

sažeto

Otkrio je da je ovo rješenje puno jeftinije od takozvanih pametnih ploča kakve se ugrađuju u nekim školama i to za 50 posto


Tomislav Kukec
13.11.2017.10:40

Zagrebački nastavnik informatike Marko Šolić iz OŠ Matija Gupca često je muku mučio s neadekvatnim učionicama za svoje učenike. Jedan od glavnih problema bilo je pitanje projektora koji je barem nekom učeniku uvijek bio predaleko, bez obzira na to gdje ga stavio. 

A onda si je Šolić dao truda i osmislio vlastitu, revolucionarnu učionicu, svojevrsnu "pametnu sobu", koja bi riješila sve probleme. Na projektu je, kako je napisao na Facebooku, radio od početka školske godine, a rezultati su impresivni. 

Upola jeftinije od tzv. pametnih ploča

"Problem učionice je bio što je dosta velika i rastegnuta, pa gdje god staviš projektor - nekom učeniku će biti predaleko.  Rješenje: stvori vlastitu alternativu projektorima i pametnim pločama jer na googleu ne možeš naći ništa slično. Na centralnim gredama su dva TV-a dijagonale 152 centimetra svaki, okrenuti prema suprotnim stranama učionice. Strujni i HDMI kabeli provučeni su kroz vodilice do kompjutera (učenici provlačili!). Na kompjuter je spojen Wacom grafički tablet s ugrađenim wireless kitom.  Dakle šetaš po učionici, držiš wireless tablet u ruci i pišeš po njemu, a sve se vidi gore na TV-ima", pojasnio je Šolić. 

Marko Šolić / Facebook

Mnogi su ga pitali koliko ovakva učionica košta, a Šolić nije otkrio točan iznos rekavši samo kako "svatko može lako googlati bilo koji dio". No, otkrio je da je puno jeftinije od takozvanih pametnih ploča kakve se ugrađuju u nekim školama i to za 50 posto jeftinije od "dobrih" pametnih ploča, a upola jeftinije i od Carnetovih touchscreen pametnih ploča. 

Marko Šolić / Facebook

" Ako bi sve napravili u manjoj učionici s jednim mrvicu manjim TV-om, lako bi moglo biti četverostruko jeftinije od Carnetovog rješenja. Da, neke škole nemaju ni za ormariće za cipele što je nevjerojatno tužno, a ja sam imao sreće da završim u jednoj vrhunskoj, ali što je tu je. Ako škola nema druge izvore financiranja uvijek postoje neki EU projekti ili upiti za donacije svim mogućim tvrtkama ili što god... To ne bi trebalo biti tako, trebali bi od države za školstvo dobivati duplo veći postotak proračuna, ali tu smo gdje smo i moramo se snaći", zaključuje zagrebački nastavnik.

informatika

PAMETNE PLOČE

UČIONICA BUDUĆNOSTI

Marko Šolić

Podijeli članak