TJEDNO 'SATIRANJE'

Zamijenili su interpelaciju za masturbaciju pa završili na seksualnoj edukaciji


Mia Peretić
15.02.2019.19:00
Zamijenili su interpelaciju za masturbaciju pa završili na seksualnoj edukaciji
iStock / ilustracija

Mia Peretić
15.02.2019.19:00

"Samo Damire, ajmo ovoga puta pokušati bez bijesnih ispada. Dakle, kad god polete papirnati avioni, ti ne letiš, odnosno tvoj tlak miruje", smireno je objašnjavao premijer Plenković na jednom od kasnonoćnih sastanaka prije famozne interpelacije koju je o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela pokrenula oporba.

S druge strane stola stajao je ministar obrane Damir Krstičević, pripremajući se za sutrašnje rešetanje u Saboru.

"Dobro, a na što ja to točno sutra idem?", upitao je premijera.

"Ma ništa Damire, bez veze. Oni te ispituju, ti, kao, odgovaraš, a u biti ponavljaš da je sve odrađeno kako treba, malo spomeneš domovinu, vojsku i rat, pa mi to dan poslije sve fino odbijemo i gotova priča", blago se smiješio premijer, odmahujući rukom kao potvrdu da se zaista radi o običnom igrokazu.

"To ti je Damire, oprostićeš, samo njihovo izdr*****e, to tako zapamti i mirna Bosna", kroz smijeh mu je objašnjavao ministar uprave Lovro Kuščević, ošinuvši ga pošteno preko ramena u nastojanju da veseljački opusti atmosferu. Ništa ne smiruje napetost kao malo zdravoseljačkog humora i koja prostota.

"To što sam rekao, a na čemu smo sutra zove se interpelacija", rekao je smireno Plenković. Nije mu se baš svidjela ova Kuščevićeva upadica, al' ajde, mislio je u sebi, ako pomogne da ovaj nekako zapamti kamo sutra ide i zbog čega, nije na odmet.

Krstičević se blijedo nasmiješio. Više onako iz pristojnosti. Iz prostorije je tu večer izašao mumljajući si u bradu:

"Intrepel...interple...intrelep...Ma, dovraga i sve!".

Nakon osmosatne interpelacije u Saboru, na kojoj se po već ustaljenom modelu mnogo svađalo, prepucavalo, izbacivalo iz sabornice, busalo domoljubljem i '91, ništa se nije promijenilo osim činjenice da papirnati avioni i dalje lete bolje od ovih izraelskih.

"A onda se dogodilo i to. Blebnuo je. Razumljivo, bilo je kasno, već praktički noć. A sve je tako dobro krenulo. Junački se držao u sabornici, odolijevao provokacijama, nije se dao navući na tanak led. Al badava, na sekundu mu popusti koncentracija i zbogom pameti".

Sve si je te misli u glavi prije počinka vrtio Plenković.

Naime, što se dogodilo?

Po završenju interpelacije umornog su Krstičevića u takozvanoj sačekuši okružili novinari. Siroče, nije imao šanse. Pao je već na prvom pitanju o tome kako je preživio oporbeno rešetanje.

"Mislim da je ova današnja masturbacija ponovno pokazala da smo kao Vlada čvrsti i stabilni, da nećemo tako lako pasti i da oporba jednostavno nema argumenata za rušenje Vlade. Ostat ćemo čvrsti i prilikom sutrašnjeg glasovanja", izvalio je u dahu.

"Kuščević je kriv. Nakon što je tu intrepe...interple...ma za boga znaš već što, usporedio s izdr******m. Ja sam to tako zapamtio i tako je ostalo i umoran sam bio i izletilo mi je", pravdao se Krstičević premijeru na sastanku nakon saborskog glasovanja koje se održalo dan nakon interpelacije.

"Nismo preživjeli masturbaciju, već interpelaciju, Damire", ljutito je rekao Plenković, nastojeći zadržati što mirniji ton.

Nije mu bilo jasno kako više pojedincima objasniti značenje političkih procesa u kojima sudjeluju.

"Ta politika je baš kurvinsko zanimanje", frustrirano je viknuo. Njegov je glas još odjekivao praznim kabinetom predsjednika Vlade. U tom trenu mu je sinulo.

"Ako je Krstičević odmah zapamtio masturbaciju, a riječ interpelacija sam mu mogao i dok spava u uho šaptati čitavu noć i ne bi upamtio, možda im sve te komplicirane procese treba približiti na prirodniji način", razmišljao je Plenković.

"Trebalo bi im na prost način objasniti kako rješavati političke probleme. A pod prost, ne mislim jednostavan već tako kako sam rekao, prost. Doslovno", objasnio je Plenković svojim pomoćnicima kako da pripreme poseban seminar za članove Vlade.

Već idućeg tjedna svi su završili na novoj edukaciji. Opečeni iskustvom s američkim prevarantom i njegovim alternativnim činjenicama, ovoga puta su angažirali pravu profesionalku, hrvatsku PR stručnjakinju, magistru političkih znanosti koja je zadnjih deset godina provela u Amsterdamu kao voditeljica jedne javne kuće.

Gospođa je bila zadužena da im što zornije, koristeći pojmove iz kakvog seks seminara, prikaže kako se nositi sa složenim političkim izazovima. Računica je bila da će, ako im se stvari objasne na svima razumljiv način, u budućnosti manje griješiti u komunikaciji.

"Iako se možda moglo pogriješiti misleći da je saborska sjednica nalikovala masturbaciji, jer ipak je to stimulacija s ciljem vrhunca, a u ovom slučaju je oporba pokušala stimulirati Krstičevića da pukne, važno je reći kako se taj proces zove interpelacija i nije seksualne prirode", jedna je od teza sa seminara predavačice Sanje G.

"Interpelacija jest neugodna, dok masturbacija nije. Također, tijekom interpelacije je poželjno ostati što mirniji, posebno ako ste pouzdani u saborsku većinu. To je tada stvar formalnosti", objašnjavala je predavačica dok su članovi Vlade vodili bilješke.

"Želim vam spomenuti još jedan problem s kojim sam se susrela, a koji se može savršeno primijeniti na političku scenu. Često se parovi susreću s dijagnozom preuranjene ejakulacije. Znate o čemu se radi. E pa, isto se događa i u politici. Primjerice, kada kažete da je nabava izraelskih aviona gotova stvar. U redu, za vas možda jest, ali za drugu stranu nije. Vi ste prerano zaključili proces, a papiri samo izlaze na vidjelo", nastavila je Sanja G.

Sada je brojnim članovima Vlade već postalo krajnje neugodno. Nisu baš smatrali ovakav način edukacije adekvatnim. Ni pretjerano kršćanskim.

"No, to nije najgora stvar. Nekad ćete se susresti i sa zakašnjelom ejakulacijom. Dakle...".

U tom trenu prekinula ju je ministrica obitelji Nada Murganić, ustala i bijesno rekla.

"Ovo je odvratno, ja ove gadosti više ne mogu slušati i ne dam se ponižavati. Erekcije, ejakulacije, pa što to nama treba? Mi smo ministri u Vladi Republike Hrvatske, a ne djelatnici u kupleraju", urlala je.

Pobuni se pridružilo još nekoliko kolega, te su svi zajedno napustili seminar.

Novinari su ipak nekako nanjušili da se čitava Vlada iz nekog razloga okupila na istom mjestu, a ne radi se o najavljenoj sjednici, pa su se u rekordnom roku nacrtali ispred Banskih dvora.

Na njegovu žalost, na odlasku su uspjeli uhvatiti sirotog ministra Krstičevića koji je smogao snage izustiti samo jednu rečenicu:

"Ne znam što bih vam rekao, interpelirao sam od muke", rekao je snuždeno i otišao.

* Ovaj tekst služi političkoj satiri, situacije i razgovori su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

Plenković

satira

krstičević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter