UŽARILE SE društvene mreže nakon pregovaračkog maratona

'Učiteljica: Hajde, Andrej, napiši slova k, o, e, f, i, c, i, j, e, n, t. Hajde, sad pročitaj što si napisao. Andrej: 'Do-da-tak'


Mia Peretić
27.11.2019.10:50
'Učiteljica: Hajde, Andrej, napiši slova k, o, e, f, i, c, i, j, e, n, t. Hajde, sad pročitaj što si napisao. Andrej: 'Do-da-tak'
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Možda Plenković igra taktiku iscrpljivanja jer je jasno da štrajk ne može trajati zauvijek, te treba vidjeti tko će u ovoj igri živaca i strategije prvi priznati poraz


Mia Peretić
27.11.2019.10:50

Iako je premijer Andrej Plenković možda zamislio da će kao kakav superheroj brzinski riješiti problem štrajka prosvjetnih radnika ako pregovore s čelnicima sindikata uzme u svoje ruke, nakon pregovaračkog maratona koji je trajao čak do ponoći svi su sudionici izašli tek s načelnim dogovorom da će riješiti spor, a štrajk u osnovnim i srednjim školama nastavlja se do petka, a tko zna, možda i dulje.

Boris Kovacev / CROPIX

'Zar on razumije sve riječi osim koeficijent'?

Što se dogodilo? Pa gotovo ništa s obzirom na to da im premijer nudi paket povećanja plaća od 10,4 posto kroz dodatke i u obrocima, a sindikati su tražili povećanje koeficijenta za izračun plaća nastavnika od 6,11 posto. Ovime nisu zadovoljni sindikalni lideri, a bome ni članovi, odnosno učitelji i profesori koji se sada moraju izjasniti prihvaćaju li takvu ponudu ili ne. 

A kako stvari trenutno stoje, lako bi se moglo dogoditi da, ogorčeni premijerovom tvrdoglavošću, ponudu ne prihvate, te da se štrajk nastavi sve dok i koeficijenti ne budu dio ponude. U javnoj Facebook grupi 'Podrška roditelja nastavnicima u štrajku' može se pročitati kako velik broj radnika u prosvjeti jučerašnju ponudu smatra svojevrsnom uvredom. 

"Zar je on stvarno gluh, slijep, ne znam što? Zar on razumije sve riječi osim riječi koeficijent? Imamo li u grupi nekog jezičara ili prevoditelja? Mislim, ne predajem niti hrvatski, niti strani jezik ali mislim da je koeficijent riječ koju bi svi trebali razumjeti. Kako je ne razumije Plenki?", napisala je jedna korisnica izrazivši frustraciju zbog premijerova nepopuštanja.

Screenshot / Facebook

Tako se zaredao niz duhovitih i karikiranih objava koje pokušavaju dočarati šum u komunikaciji koji se dogodio na relaciji Plenković - sindikalni pregovarači.

Screenshot / Facebook

A neki su podsjetili zašto prihvaćanje ove ponude ne bi imalo smisla.

"Ako ovo prihvatimo, štrajka nije ni trebalo biti jer je prvobitna ponuda Vlade upravo i bila 4% (2+2) kroz dodatke. Ostanimo zajedno i ustrajmo, nismo maloumni!".

Screenshot / Facebook

Možda Plenković igra taktiku iscrpljivanja s obzirom na to da je poprilično jasno da štrajk ne može trajati zauvijek, te treba vidjeti tko će u ovoj igri živaca i strategije prvi priznati poraz.

Screenshot / Facebook

Andrej Plenković

štrajk

sindikati

prosvjeta

ponuda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter