prostitutke se bune

Zašto je nastupila kriza seks turizma u Amsterdamu?


100posto
11.02.2019.20:00
Zašto je nastupila kriza seks turizma u Amsterdamu?
iStock

sažeto

Turisti selfijima priječe pristup klijentima, ali i ugrožavaju sigurnost seksualnih radnica


100posto
11.02.2019.20:00

Mnogo je razloga zašto je Amsterdam atraktivna turistička destinacija. Osim klasične ponude, izdvaja se po liberalnim zakonima po pitanju konzumiranja marihuane, ali i po čuvenoj Crvenoj četvrti, odnosno Red Light Districtu, gdje prostitutke u izlozima pokušavaju privući mušterije.

Turisti ugrozili prostitutke

No, moderni turistički trend sumanutog mahanja selfie štapovima i pokušaja da se ovjekovječi doslovno svaka sekunda postojanja, ugrozila je poslovanje damama koje se bave najstarijim zanatom na svijetu, piše BBC u velikoj reportaži.

Naime, prostitutke se muče s privlačenjem mušterija jer im turisti koji rade selfije i žele besplatnu atraktivnu fotku zaklanjaju izloge, te ih, objavljujući fotke na društvenim mrežama, dovode u opasnost od otkrivanja identiteta. Obitelji mnogih žena koje na ovaj način zarađuju niti ne znaju čime se bave. 

iStock

Gradonačelnica predlaže mjere

Problem je narastao do te mjere da čak i gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema pokušava pronaći rješenje u obliku pripreme niza mjera koje bi pomogle da se seksualne radnice sakriju od turista s fotićima.

Kao jedno od rješenja razmatra se izdavanje dozvola kako bi prostitutke mogle raditi i izvan Crvene četvrti.

Seks biznis sinonim za kriminal

Nizozemska je vlada prostituciju legalizirala 2000. godine, no ovaj je biznis često izazivao kontroverze i negodovanja. Seksualna industrija sinonim je za nasilje, drogu, pranje novca i trgovinu ljudima, pa je nizozemsko Ministarstvo pravosuđa 2009. pokušalo zatvoriti izloge i otkupiti javne kuće kako bi ih jeftino rentali startupovima i umjetnicima. 

Ne zna se točno koliko žena prodaje svoje tijelo za otprilike 150 eura po satu, a prema nekim procjenama radi se čak o osam tisuća. Neki kažu da je 10 posto žena u izloge dospjelo kao posljedica trgovine ljudima. 

prostitucija

Amsterdam

red light district

newsletter

Prijavite se na Newsletter