Svi na nogama zbog doktora Bandića

Zašto je ovo devastacija vrijednosnog sustava na samom Sveučilištu te poraz svega čemu bi ono trebalo služiti


Mia Peretić
26.03.2019.16:00
Zašto je ovo devastacija vrijednosnog sustava na samom Sveučilištu te poraz svega čemu bi ono trebalo služiti
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Danas se u 17:30 pred Rektoratom okupljaju svi koji ne misle da Bandić treba postati počasni doktor


Mia Peretić
26.03.2019.16:00

Nakon incijative #spasime, danas u 17:30 pred Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu održava se prosvjed #sramimse "Stop nasilju nad Sveučilištem" zbog pokrenutog postupka za dodjelu počasnog doktrata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

U posljednja je tri dana skoro 1500 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu potpisala otvoreno pismo Senatu u kojem apeliraju da se Bandiću ne dodijeli ova akademska titula. 

Organizator prosvjeda je doktorand zagrebačkog Sveučilišta i član predsjedništva stranke Start Stjepan Perko, a o svemu smo popričali i s njegovom stranačkom šeficom Dalijom Orešković, koja nam je rekla zašto danas i sama dolazi pred Rektorat.

Damjan Tadic / CROPIX

'Vrijednosti društva su narušene kada se osobi s optužbama za kaznena djela dodjeljuje počasni doktorat'

Orešković nam kaže kako smatra da je dodjela počasnog doktorata Bandiću devastacija vrijednosnog sustava na samom Sveučilištu, te poraz svega čemu bi Sveučilište trebalo služiti. S organizatorom i Start-ovcem Perkom slaže se u konstataciji da je Sveučilištem zavladao mrak:

"Ono bi trebalo biti svjetlonoša dobrih ideja i poruka kakvi bi naši intelektualci trebali biti, ne samo u smislu svojih akademskih dosega i razina, već prije svega na koji bi način trebali promovirati etičke vrijednosti u društvu. Sve je to narušeno u trenu kada se počasni doktorat dodjeljuje osobi optuženoj za počinjenje vrlo teških kaznenih djela korupcije", smatra predsjednica Start-a.

'Ima nas koji nećemo otići, već ćemo se boriti javno, u prosvjedima na ulicama'

Podsjetila je i na jučerašnju burnu emisiju Otvoreno u kojoj se, kako kaže, intelektualac Slobodan Prosperov Novak osvrnuo i na rad tijela kaznenog progona, prozvavši pravosuđe jer su se Milanom Bandićem uopće odlučili baviti.

"Moram priznati da je to još jedan element koji pokazuje do koje razine je ova država posrnula, na koji način su je izdali oni koje smo nekada gledali kao intelektualnu elitu, te oni koji bi trebali biti čuvari demokracije kao takve. Pri tome, kada je organizator u emisiji objašnjavao zbog čega uopće današnji prosvjed, Prosperov Novak se obrecnuo, rekavši 'Ako niste zadovoljni ovim Sveučilištem, možete od njega i odustati'. Na isti se način svojevremeno građanima obraćala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, rekavši da, svi oni kojima ovdje nije dovoljno dobro, mogu otići. Ja ću samo istaknuti da nas je u posljednje dvije ili tri godine napustilo 250 tisuća sugrađana.

Želim kao političarka poručiti da još ima onih koji, unatoč ovakvim sramotnim i bijednim riječima, neće otići i odustati, nego će ustati. Onoga trena kada institucije zakažu, a to se dogodilo kada se pravosuđe s Bandićem nije pozabavilo na vrijeme, nema drugog načina nego da građani nezadovoljstvo upravljanjem državom i svim njezinim sustavima iskažu javno, prosvjedom, na ulicama. To nam je još jedino preostalo, a na kraju, u demokratskim je društvima to sasvim legitiman način čuvanja onoga što bi demokracija trebala biti, a Hrvatska nažalost to nije", kaže nam Dalija Orešković i objašnjava zašto će i sama danas na prosvjed.

"Doći će značajan broj ljudi iz Starta, no ovo nije stranački i politički prosvjed, već prije svega prosvjed probuđene građanske svijesti, koja želi stati u obranu akademskih i moralnih vrijednosti koje nam netko na ovako ružan način prlja". 

Damir Krajac / CROPIX

Protiv titule ustaju i fakulteti

Protiv počasnog doktorata Bandiću oglasili su se i neki fakulteti Sveučilišta u Zagrebu. Javno su mu se pismom usprotivilo 57 profesora, docenata i asistenata Pravnog fakulteta, Fakultetsko vijeće Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Vijeće Filozofskog fakulteta. Fakultet političkih znanosti sazvao je izvanrednu sjednicu svog Vijeća u četvrtak 28. ožujka kako bi formirali stav FPZG-a (čiju diplomu Bandić ima), a zanimljivo, isto traži i četvrtina članova Vijeća Muzičke akademije, koja je za akademsku čast Bandića i nominirala. 

Možda da mu damo umjetni doktorat?

No, osim klasičnih rasprava treba li Bandiću doktorat ili ne, pojavile su se, možda manje konvencionalne ideje. Primjerice, nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić, ponudio je jedno elegantnije, ali nadasve suvremeno rješenje. Smatra da, u eri umjetne inteligencije, Bandiću treba dodijeliti i umjetni doktorat. No, ima tu jedna caka:

"Ovaj Bandićev počasni doktorat je već passé. Ta pred nama je era umjetne inteligencije. Neka Bandić dobije prvi umjetni doktorat. To će biti inteligentno. Ne inteligentno kao umjetna inteligencija. Bit će samo umjetno, a ne počasno, i već je samim time inteligentno", piše na Twitteru Vučetić.

Darko Tomas / CROPIX

Zgodna ideja, zar ne?

prosvjed

Bandić

Dalija Orešković

Start

doktorat

Marko Vučetić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter