Zemlja snova

Sve u čemu je Švedska bolja od Hrvatske


Sandra Pudja
22.02.2017.12:00
Sve u čemu je Švedska bolja od Hrvatske
Reuters/Ilustracija

sažeto

Nakon ovog ćete možda guglati kako se iseliti u Švedsku


Sandra Pudja
22.02.2017.12:00

Alex Gray nabrojao je sve što Švedsku čini boljom od svih ostalih, pa smo je odlučili usporediti s Hrvatskom!

Lako je poslovati u njoj

Švedska je trenutačno na prvom mjestu na Forbesovoj listi najboljih zemalja za poslovanje. SAD je na istoj listi, primjerice, tek na 23. mjestu. Hrvatska je na toj listi na 46. mjestu.
Kriteriji Forbesa za ovu listu su inovacije, porezi, tehnologije, birokracija i tržište dionica.

Globalno je konkurentna

Švedska je na šestom mjestu po Indeksu globalne konkurentnosti, prema godišnjem mjerenju Svjetskog ekonomskog foruma. Na to u Švedskoj utječe visoka stopa zaposlenosti, kao i visoka uključenost žena u radnoj snazi. Hrvatska je 2016. bila na 74. mjestu (što je u odnosu na 2015. porast).

Ravnopravnost spolova

Prema istom Forumu, Švedska je na 4. mjestu po ravnopravnosti spolova, i sad je na 81 posto prema spolnom nesrazmjeru (za usporedbu, '100 posto' bi značilo da su muškarci i žene izjednačeni). Hrvatska je na 68. mjestu, uz ocjenu od 0,700, što je pogoršanje od 9 mjesta u odnosu na godinu prije, kada je Hrvatska bila na 58. mjestu od 145 zemalja.

Malo korupcije

Prema posljednjem izvještaju Transparency Internationala, indeks percepcije korupcije u Švedskoj je jako nizak i ona se sada nalazi na 4. mjestu. Hrvatska je ovdje na 44. mjestu.

Švedska je inovativna

Uz Dansku, Finsku, Njemačku i Nizozemsku, čini jednu od "zemalja lidera" u inovacijama s rezultatima iznad europskog prosjeka. Europska komisija inovativnost mjeri na temelju 25 kriterija, a jedna od jačih strana joj je uspješnost u ljudskim resursima (visoko obrazovana i vješta radna snaga).

Hrvatska je napredovala od prošlogodišnjeg 42. mjesta na 40. mjesto među 141 zemljom uključenom u studiju. Hrvatska je najbolje rangirana bila po kriteriju kreativnosti, a najgore po kriteriju razvoja tržišta.

Znaju engleski

Šveđani izvrsno stoje sa stranim jezicima, osobito engleskim, gdje su u istraživanju provedenom diljem svijeta na samom vrhu stali uz Dansku i Nizozemsku. Razlog leži u tome što djeca engleski uče neprestano kroz osnovnu i srednju školu, ali su tim jezikom izloženi i u svakodnevici. Koriste ga posvuda (osobito na televiziji). U ranijem istraživanju koje je proveo GfK, 78 posto hrvatskih građana se izjasnilo da zna barem jedan strani jezik, od čega ih se 22 posto izjasnilo da ne znaju niti jedan. Moguće je da su se od tada brojke promijenile.

Odlična reputacija

Zbog svega ovog ne čudi da je Švedska na prvom mjestu RepTraka, koji mjeri reputaciju zemalja (ima 78.3 boda, a iza nje su Kanada i Švicarska). Na izvrsnu reputaciju utječu faktori poput 16 mjeseci plaćenog porodiljnog dopusta, ulaganja u "zeleno", ekonomski rast, sigurnost zemlje za žene, transparentnost medija i opća ljepota.

Hrvatska

Švedska

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter