Bipolarni dragi vođa

Zašto se Kim Jong-un ponovno naljutio i sada prijeti otkazivanjem povijesnog sastanka s Trumpom


Mia Peretić
16.05.2018.13:00
Zašto se Kim Jong-un ponovno naljutio i sada prijeti otkazivanjem povijesnog sastanka s Trumpom
Reuters

sažeto

Pyongyang je osudio nedavne zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, a ne sviđa im se ni denuklearizacija po 'libijskom modelu'


Mia Peretić
16.05.2018.13:00

Sjeverna Koreja je objavila da otkazuje summit s Južnom Korejom, a prijete i otkazivanjem planiranog povijesnog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji bi se trebao održati ovog lipnja u Singapuru, piše Huffington Post.

Dragog vođu Kim Jong-una inicijalno su naljutile zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe koje su počele u petak, a koje je nazvao vojnom provokacijom. Nadalje, u proširenoj izjavi koju je objavila sjevernokorejska agencija, ministar vanjskih poslova Kim Kye Gwan kritizirao je američke navode da će denuklearizaciju Sjeverne Koreje provesti po "libijskom modelu", referirajući se na odluku pokojnog libijskog lidera Muammara Gaddafija iz 2000. godine da se odrekne nuklearnog oružja nakon pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

Nekoliko godina nakon toga libijski su pobunjenici, uz potporu Washingtona, smaknuli Gaddafija, a Sjeverna Koreja Gaddafijev pad navodi kao razlog za održavanje svog nuklearnog programa. 

"Ako nas SAD pokušava stjerati u kut da jednostrano provedemo denuklearizaciju, više nećemo biti zainteresirani za dijalog, te ćemo biti prisiljeni razmotriti daljnji napredak u dogovorima oko summita između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država", dodao je Kim. 

Također, kritizirali su Trumpovu administraciju zbog guranja narativa da je Sjeverna Koreja izabrala denuklearizaciju zbog američke prijetnje sankcijama. 

Južna Koreja izrazila je žaljenje zbog otkazivanja zakazanog sastanka koji je trebao biti nastavak dijaloga dviju država, započetog još u travnju. Iz Bijele kuće navode da prate čitavu situaciju, no da dosad nisu dobili informacije koje bi ih natjerale da prestanu s planovima za povijesni sastanak između Trumpa i Kim Jong-una.

Donald Trump

Sjeverna Koreja

Sjedinjene Američke Države

Kim Jong-un

Južna Koreja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter