DUŽNICI zagrebu 'VISE' OKO MILIJARDU KUNA

Zastupnik tvrdi: 'Duguju i gradonačelnikovi prijatelji te članovi Tuđmanove obitelji koji su iza Domovine holdinga ostavili dug od 678 tisuća kuna'


Mia Peretić
06.02.2019.16:00
Zastupnik tvrdi: 'Duguju i gradonačelnikovi prijatelji te članovi Tuđmanove obitelji koji su iza Domovine holdinga ostavili dug od 678 tisuća kuna'
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Pravne osobe duguju novac za komunalne doprinose, komunalnu naknadu, zakupninu i spomeničku rentu


Mia Peretić
06.02.2019.16:00

Zastupnik Gradske skupštine Renato Petek jutros je govorio o više od milijardu kuna dugova raznih pravnih osoba Gradu Zagrebu za komunalne doprinose, komunalnu naknadu, zakupninu i spomeničku rentu.

"Nema sumnje da je konačan iznos dugovanja veći od milijarde kuna"

Kako tvrdi, neki dužnici, gradonačelnikovi prijatelji, bez obzira na dugogodišnje dugove, i dalje dobivaju nove dozvole za građevinske projekte, nove unosne poslove s Gradom ili zadržavaju poslovne prostore unatoč kršenju ugovora o najmu:

"Točan iznos do kojega sam uspio doći je 941 milijun kuna, a odnosi se na dug s 30. studenoga 2018. Od toga dugovi za komunalnu naknadu iznose 516,7 milijuna kuna, komunalne doprinose 170 milijuna kuna, spomeničku rentu 31,6 milijuna kuna i za zakupnine 224,8 milijuna kuna. Dugovi 2010. iznosili su 1.414 milijuna kuna. Naglašavam da je riječ o potraživanjima većima od 50 tisuća kuna, i to samo od pravnih osoba. Dakle, nema sumnje da je konačan iznos veći od milijarde kuna kada joj se pridodaju dugovi manji od 50 tisuća kuna, ali i svi dugovi fizičkih osoba, za što su mi podatke uskratili zbog GDPR-a", stoji u priopćenju člana stranke Naprijed Hrvatska! koji je za sve podatke dostavio i link.

Screenshot / Priopćenje

"Bandić i njegova uprava loše upravljaju Gradom i imovinom, te rade financijsku štetu"

Petek nadalje tvrdi da analiza prikupljene dokumentacije dokazuje kako Grad Zagreb neuspješno naplaćuje komunalne doprinose i komunalnu naknadu, ubire zakupninu od svoje imovine i spomeničku rentu, te da je ovo dokaz da su gradonačelnik Bandić i njegova uprava loši upravitelji Gradom i njegovom imovinom i da svojim neznanjem i/ili višegodišnjim nemarom rade financijsku štetu Gradu Zagrebu.

"Samo prošle godine gradonačelnik je donošenjem Zaključka o otpisu potraživanja ukupno otpisao 94 milijuna kuna za komunalne doprinose i 10,4 milijuna kuna za zakupnine. Dugovi za zakupnine i komunalni doprinos zastarijevaju nakon 3 godine, a od spomeničke rente nakon 5 godina. Među najvećim dužnicima za komunalnu naknadu od aktivnih ističem Grad, tj. Holding koji je ujedno najveći dužnik, ili tvrtke gradonačelnikovih prijatelja: Gradski ured za imovinu i imovinsko-pravne poslove (21,1 milijun), Konzum (11,5 milijuna), Zagrebački velesajam (10,5 milijuna), Zagrebački holding (9,4 milijuna) pa Jadran film, tvrtku gradonačelnikova prijatelja Vinka Grubišića čiji dug iznosi 5,2 milijuna, a i prije osam godina je također bio na listi srama s dugom od 2,6 milijuna kuna. Listu završavaju Zagrebgradnja (3,1 milijun) i Tehnika s 2 milijuna kuna, te Ministarstvo poljoprivrede s milijun kuna.

Oni koji dug nikada neće platiti jer su danas neaktivni poslovni subjekti: Dioki, Solidum, Kemoboja, Geotehnika itd", navodi Petek, te tvrdi da je iz dokumentacije vidljivo kako oni vlasnici tvrtki koji su prijatelji s gradonačelnikom Bandićem, koji se tim prijateljstvim javno hvali, bez obzira na višegodišnje dugove dobivaju nove poslove s Gradom, a najsvježiji je primjer tvrtka Pionir koja je dobila posao izgradnje Sljemenske žičare, a dio je grupacije istog vlasnika u kojoj se nalazi tvrtka Munis koja Gradu godinama za komunalni doprinos duguje 13 milijuna kuna, a prvi dug datira iz 2012.

"Kako dužnici dobivaju nove dozvole za gradnju?"

Zastupnik se pita kako je to moguće da, s obzirom da u Odluci o komunalnim doprinosima stoji da onaj tko komunalni doprinos nije platio za prethodnu građevinu ne može početi graditi novu građevinu, tvrtka Munis dobiva nove dozvole i tako već 10 puta, a ostaje dužna za sve ranije izvedene projekte? Iz ovih podataka proizlazi da su neki u povlaštenom položaju jer ne moraju platiti dugove niti im se naplaćuju, čudi se zastupnik.

Za zakup poslovnih prostora najveće dugove imaju Ministarstvo financija sa 6,8 milijuna kuna, Benz s 2,2 milijuna kuna, Mundo Umg Street Food s 1,5 milijuna kuna, a ističe i Anić Holding koji je za prostor na Jelačić placu dužan ukupno 1,2 milijuna kuna, a 2010. je dug iznosio 1,8 milijuna kuna. 

Damir Krajac / CROPIX

Dužni i članovi Tuđmanove obitelji

Zanimljiv je i podatak, navodi Petek, koji kaže da su Gradu dužni i članovi obitelji prvog predsjednika Franje Tuđmana, koji su iza Domovine holdinga ostavili ukupni dug od 678 tisuća kuna.

"Izostanak redovne naplate dugovanja stvara izravnu štetu za gradski proračun, zlouporaba je propisa pa tako i izravna šteta korisnicima proračuna, ali i svima onima koji svoje obveze uredno izvršavaju. Zbog toga možda neće biti sredstava, ili bi ih moglo biti manje, za održavanje javne rasvjete, nerazvrstanih cesta, čišćenje i održavanje javnih površina, groblja, krematorija", kaže Petek i dodaje: 

"Građani mogu lako osjetiti učinkovitost naplate putem ovrhe već nekoliko mjeseci nakon neplaćanja nekog računa Zagrebačkom holdingu ili trgovačkim društvima u vlasništvu Grada. A zašto je ukupno gledano onda naplata tako loša? Grad ima golem broj pravnika, a unajmljuje i vanjske odvjetničke tvrtke za čije usluge u prosjeku godišnje izdvaja 9 milijuna kuna! A kako su im se onda stvorili dugovi u iznosima od nekoliko stotina milijuna kuna prema pravnim osobama? Iz podataka se jasno iščitava da neke tvrtke dugove ne plaćaju godinama, da im dugovi čak i rastu, a tvrtke su aktivne", te zaključuje:

"Učinkovitijim punjenjem blagajne stvorio bi se prostor za smanjenje prireza ili za nove investicije koje bi poboljšale kvalitetu života u Zagrebu. Za ovaj iznos mogu se izgraditi Jarunski most i još 20 objekata za sustav obrazovanja i kulture. Ali nažalost, sredstva nisu naplaćena i očito je da se dobar dio nikada i neće naplatiti. Za to tražim odgovore i odgovornost!".

Bandić

grad Zagreb

Renato Petek

dugovanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter