KOLIKO JOŠ ŽIVOTA MORA BITI IZGUBLJENO?

Zbog 'sendviča i kole' Hrvatska od 2005. nema nijedan pravilnik o sigurnosti na javnim bazenima


Tomislav Kukec
16.04.2018.14:25
Zbog 'sendviča i kole' Hrvatska od 2005. nema nijedan pravilnik o sigurnosti na javnim bazenima
Bazeni-koprivnica.com

sažeto

Pravilnik je prije 13 godina stavljen van snage zbog kritika javnosti na neke bizarne odredbe i od tada sigurnost na kupalištima nije uopće regulirana


Tomislav Kukec
16.04.2018.14:25

Koprivnička tragedija u kojoj je u nedjelju na javnom bazenu život izgubio osmogodišnji dječak i čiji se detalji još uvijek utvrđuju, otkrila je strašnu istinu o sigurnosti na javnim kupalištima.

Hrvatska, naime, već 13 godina nema baš nikakav propis koji regulira sigurnost i minimalne sigurnosne mjere na bazenima! Iako se većina javnih bazena pobrinula da ima educirane i certificirane spasioce, ne postoji ni jedan jedini propis koji bi ih na to obvezao. Također, ne postoji nikakva služba ili inspekcija koja može izići na teren i utvrditi da neki bazen zadovoljava ili ne zadovoljava sigurnosne uvjete.

Sve to potvrdila nam je Silvana Radanović, voditeljica Službe spašavanja na vodi Hrvatskog Crvenog križa, koja kaže kako bi se to moralo promijeniti. 

"Istina je da od 2005. Hrvatska nema pravilnik o sigurnosti na javnim kupalištima. Koliko je nama poznato, većina bazena ima spasioce, ali nije definirano koliko ih mora biti. A ako neki vlasnik bazena odluči da neće imati spasioce, to je njegova odluka jer mi nemamo propis koji bi ga primorao da zadovolji osnovne sigurnosne uvjete, što je jako loše", kaže za 100posto Silvana Radanović. 

Previše izgubljenih života

Crveni križ najeduciraniji je i jedini ovlašten za certifikaciju i osposobljavanje spacioca. Taj program provode čitave godine. Radanović ipak smatra kako bi pravilnik trebalo donijeti. 

"Imali smo previše tragedija proteklih godina, previše dječjih života je izgubljeno. Ne želim ovdje nikoga prozivati, ali vrijeme je da reguliramo taj segment. U razvijenim zemljama Zapada postoje čak i propisi koji reguliraju stanje na privatnim bazenima, a mi još nismo propisali ni koje su mjere sigurnosti na javnim bazenima", ističe Radanović. 

Inače, Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima donesen je 2005. u vrijeme ministra obrazovanja i sporta (u čijem su resoru i javni bazeni) Dragana Primorca. No, zbog nekoliko bizarnih i spornih odredbi povučen je nakon samo dva tjedna. 

Naime, sporni članak 39. propisivao je zabranu uriniranja u bazene te konzumiranje hrane i pića na bazenima. To je izazvalo veliku pobunu javnosti, kao i odredbe da su "na bazenima zabranjene svađe" i da djeca do tri godine svejedno moraju nositi kupaće kostime ili pelene za kupanje. Tako je, jednostavnim rječnikom rečeno, zbog sendviča i kole u vodu pao pravilnik koji je trebao povećati sigurnost na bazenima. Pravilnik nikad nije stupio na snagu, povučen je prije no što je zaživio i otada je problem sustavno ignoriran.

"Hrvatski Crveni križ ima znanja i iskustva i nudimo se na raspolaganje aktualnom ministarstvu, želimo pomoći i mislim da moramo donijeti pravila koja bi povećala sigurnost na bazenima, jer je ovakvih tragedija previše i to je strašno", zaključuje Radanović za 100posto.

bazen

propisi

Hrvatski Crveni križ

tragedije

sigurnost na bazenima

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter