traži se obustava isplata

Zbog služenja Hitleru, mnogi kolaboracionisti diljem Europe i danas potajno dobivaju njemačke mirovine


Daniel Radman
21.02.2019.10:50
Zbog služenja Hitleru, mnogi kolaboracionisti diljem Europe i danas potajno dobivaju njemačke mirovine
Getty Images

sažeto

Belgijanci tvrde da postoji 27 kolaboracionista koji su na njemačkim državnim jaslama, a mirovine navodno primaju i britanski SS-ovci


Daniel Radman
21.02.2019.10:50

Belgijski SS-ovci i suradnici nacističkog režima i danas, 70 godina poslije Drugog svjetskog rata primaju njemačku mirovinu. Otkrilo se to kad su četvorica zastupnika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja, tada su i predočili dokaze da isplate postoje, a kako doznaje dnevni list De Morgen riječ je o 27 osoba koje su na njemačkom platnom spisku zahvaljujući službi u Hitlerovom režimu.

Mnogi se pitaju kako je to moguće, no s pravne strane sve, čini se, sve je čisto. Kako je Savezna Republika Njemačka naslijedila obveze Trećeg Reicha, preuzela je na sebe i isplatu mirovina, pozivajući se na dekret potpisan od Hitlera 1941. godine. Zanimljivo, riječ je o jedinom Hitlerovom dekretu koji je pravno ostao na snazi i nakon Potsdamske konferencije.

Nekad ih je bilo 38,000

Na njemačku mirovinu imaju pravo Belgijanci koju su tijekom Drugog svjetskog rata stekli njemačko državljanstvo ili su se borili u njemačkoj vojsci, a pretpostavlja se da ih je u poslijeratnim godinama bilo čak 38,000. Danas je navodno 27 na platnom spisku, što bivših kolaboracionista, što njihovih udovica. Dodatni problem je što belgijske vlasti uopće ne znaju o komu je riječ. Dakle, informaciju imaju samo Nijemci, a kako još ne postoji obveza da se države EU-a međusobno obavještavaju o prekograničnim isplatama mirovina (i to bi se trebalo promijeniti), plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja, što je još više razljutilo javnost.

Inače, mirovine se kreću od 425 do 1.275 eura, a osim Belgije Euronews je javio kako mirovine primaju i bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.

Nijemci kažu da nema SS-ovaca

Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal za Jerusalem Post je izjavio kako uopće nije iznenađen ovim otkrićem.

'Ne, nisam nešto šokiran pričom jer priča je daleko veća od ovoga. Nije riječ o mirovinama samo u Belgiji, Velikoj Britaniji, to se događa u mnogim zemljama', upozorio je.

Zuroff je otkrio da s njemačkim vladama pregovara više od deseteljaća kako bi zaustavio isplate, ali da je imao ograničeni uspjeh.

Ipak, reagiralo je i njemačko Ministarstvo rada i socijalne politike, ono tvrdi da u Belgiji tek 18 osoba prima mirovinu, ali da nitko od njih nije bivši član SS-a.

nacizam

Hitler

Drugi svjetski rat

mirovine

SS

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter