kujundžić opet o zakonu o abortusu

Zakon kao pronatalitetna mjera: Ako netko nakon njegove najave poželi imati dijete, to sigurno neće biti u Hrvatskoj


Daniel Radman
16.01.2019.13:05
Zakon kao pronatalitetna mjera: Ako netko nakon njegove najave poželi imati dijete, to sigurno neće biti u Hrvatskoj
Darko Tomas / CROPIX

sažeto

Zakon o abortusu trebao bi svakom rođenom djetetu osigurati pelenu, mlijeko, kruh, vrtić, školu i posao?


Daniel Radman
16.01.2019.13:05

Danas će se po prvi put sastati, kolokvijalno rečeno, povjerenstvo za izradu novog zakona o pobačaju, pa ministar zdravstva na putu do sabornice nije mogao izbjeći novinarska pitanja na ovu, goruću temu, oko koje još nije bio kadra dati nedvosmislenu izjavu.

Zapravo, prije dva mjeseca je izjavio kako je 'osobno protiv abortusa', međutim – kako to već biva – postoji tu i ono 'ali': 'zabranama se ništa neće postići'.

Ipak, ima on cilj, a taj je da se dođemo do zakona "koji će dovesti do što manje abortusa i što više rođene djece' i da 'svatko tko začme dijete ima sigurnost da njegova država garantira da će to dijete sutra imati sve što mu treba za život'.

Što sve zakon rješava? Od pelena do radnog mjesta

Ako se pitate što sve, prema Kujundžiću, dijete treba imati za život, odgovor glasi: 'Pelenu, i mlijeko, i kruh, i vrtić, i školu, i posao, i da će ostati u Hrvatskoj živjeti i raditi'. Barem je tako izjavio prije dva mjeseca kad je komentirao istu stvar i nadamo se kako nije promijenio mišljenje.

Dakle, zakon o abortusu, ako je suditi po ovoj izjavi, postat će prava međuresorna priča, pa je pravo čudo da su se u povjerenstvu našlo mjesta samo za 'ugledne liječnike i profesore medicinske, pravne i bioetičke struke', kako ih je Kujundžić svojedobno predstavio jer ovo što on najavljuje mamutski je posao u koji bi trebao uključiti barem pet-šest ministarstava: financija, gospodarstva, obrazovanja, rada, demografije...

Sve u svemu, od nečega što iziskuje jasan odgovor, ministar je pokazao svu raskoš hrvatske birokracije i donekle dao odgovor na ovo zašto Hrvati ne žele rađati u Hrvatskoj, već bježe u pravno uređene zemlje. Koje, baš zahvaljujući tome, 'garantiraju da će to dijete sutra imati sve što mu treba za život'.

Milan Kujundžić

zakon

abortus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter