NEĆE MOĆI OVE NOĆI

Željka Markić bi uređivala Facebook, međunarodnu kompaniju u privatnom vlasništvu, a traži i pomoć hrvatske Vlade


Vid Barić
04.12.2017.15:55
Željka Markić bi uređivala Facebook, međunarodnu kompaniju u privatnom vlasništvu, a traži i pomoć hrvatske Vlade
Jutarnji list (Arhiva)

sažeto

'Brisanjem objava hrvatskih građana koji se ne slažu s presudom Facebook krši hrvatske zakone i Ustav, koji u članku 38. zabranjuje cenzuru, a jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli', stoji u dopisu udruge U ime obitelji


Vid Barić
04.12.2017.15:55

Nastavno na Facebookovo brisanje objava koje veličaju Slobodana Praljka, a kojega je haški sud pravomoćno osudio za ratne zločine, konzervativci iz udruge "U ime obitelji" uputili su dopis premijeru Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, u kojemu ih pozivaju da u najkraćem mogućem roku osiguraju prekid, kako kažu, cenzure koju u Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook. Navodno je u tijeku i potpisivanje peticije protiv Marka Zuckerberga, Facebookovog direktora.

Facebook se nije opravdao, i kao privatna kompanija ne treba to učiniti

Ne zna se točan razlog zbog kojega Facebook briše objave koje veličaju Slobodana Praljka, no istina je kako oni nikada ne opravdavaju niti objašnjavaju zbog čega određen sadržaj blokiraju. Jednostavno je - kao privatna kompanija nisu nikome dužni o tome polagati račune. Moguće je da naprosto ne žele snimke i slike samoubojstva na svojoj društvenoj mreži (Facebook ima snažan odnos prema prevenciji suicida i promociji suicida), a moguće je i da jednostavno vjeruju  procjeni međunarodnog suda koji je Praljka pravomoćno osudio za ratni zločin. Budući da je nakon njegova samoubojstva uživo čitav slučaj poprimio goleme razmjere i zainteresirao svjetsku javnost, ne čudi da se Facebook postavio prema problematici te da taktizira oko objava i korisnika koji veličaju Slobodana Praljka i prenose zadnje trenutke njegova života.

O ovoj nesvakidašnjoj situaciji u kojoj udruga traži od države da intervenira u uređivačku politiku međunarodne platforme u privatnom vlasništvu raspisali su se u ponedjeljak hrvatski mediji. Iz udruge "U ime obitelji" pozivaju se i na Ustav.

"U ime obitelji posljednjih dana stižu prigovori brojnih intelektualaca, uglednika, medija, pravnih osoba i hrvatskih građana koji na ovoj društvenoj mreži izražavaju legitiman stav da je haaška presuda nepravedna te da nije utemeljena na činjenicama, što je i pozicija hrvatske Vlade i Sabora. Razlog cenzure leži u činjenici da se zadnjih dana preko ove društvene mreže intenzivno iznose povijesno-pravne činjenice o izrazito pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali Republika Hrvatska i njezine Oružane snage, Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Hrvatsko Vijeće Obrane, a onda i general-pukovnik Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog Stožera HVO-a”, navodi se u dopisu U ime obitelji.

"Brisanjem objava hrvatskih građana koji se ne slažu s presudom i izražavaju vjeru u nevinost generala Praljka i ostalih članova “šestorke” Facebook krši hrvatske zakone i Ustav, koji u članku 38. zabranjuje cenzuru, a jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli."

Plenković: 'Hrvatska poštuje presudu šestorki!'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije odgovorio na pismo udruge "U ime obitelji", no rekao je u ponedjeljak da Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki, ali je nezadovoljna nekim njezinim dijelovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

"Vidjeli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i volio bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita onako upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu", kazao je Plenković novinarima na gospodarskom skupu.

Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, kazao je Plenković, pogotovo "kada kao država pokušate triput biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena", objasnio je premijer. 

Kazao je da na čelu hrvatskog izaslanstva večeras ide u Mostar "razgovarati s Hrvatskim narodnom saborom, razmotriti situaciju, naravno, uvijek uz puni pijetet, punu sućut prema žrtvama i zločina koji su se dogodili vezano uz ovu presudu, ali i svih ostalih zločina u BiH".

Ponovio je da će Hrvatska tražiti "neku vrstu involviranja" ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti. 

Najavio je Plenković i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranja cjelokupnog rada Haškog suda i kazao da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i "iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu". 

Facebook

Slobodan praljak

Željka Markić

cenzura

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter