zvali su je 'lady diana bliskog istoka'

Zemlja gori, a prva dama Sirije lijepi slike na Instagram: Kako je Asma al-Asad prešla na 'tamnu stranu'


Daniel Radman
16.04.2018.21:00
Zemlja gori, a prva dama Sirije lijepi slike na Instagram: Kako je Asma al-Asad prešla na 'tamnu stranu'
Reuters

sažeto

Asma pokušava zadržati imidž "majke Sirijaca", dobrotvorke okružene djecom i nemoćnima koja se angažira socijalnim projektima, samo što joj malo tko vjeruje


Daniel Radman
16.04.2018.21:00

Asma al-Asad, supruga sirijskog predsjednika, slovila je za jednu od najomiljenijih žena Bliskog istoka.

Američki magazin Vogue prije sedam godina objavio je danas povučeni tekst o "ruži iz pustinje" kojeg bi najradije zaboravili. Međutim, u to vrijeme se činilo da je Sirija dobila prvu damu kakvu samo poželjeti može.

Dijete kardiologa i diplomatkinje, odrasla je u Londonu, ondje je završila elitnu školu i sveučilište, pa onda imala i respektabilnu karijeru kao analitičarka vodećih svjetskih banaka, Deutsche Banka i JP Morgana.

Za Bashira, kojeg je upoznala dok je i on bio u Londonu na postiplomskom, udala se 2000. godine. Za javnost je to bilo iznenađenje, a do 2004. godine dobili su dva sina i kćer.

Zvali su je, između ostalog, "glasnicom nade". Kad je stigla u Siriju zračila je neposrednošću, s ruksakom na leđima obilazila je državu, hrabrila one kojima je utjeha bila potrebna, pa su padale i usporedbe s preminulom Lady Dianom.

A da bude još više po ukusu Zapada i medija poput Voguea, brižno je njegovala i vanjštinu garderobom punom dizajnerske odjeće i obuće.

Netko bi mogao reći da se nije promijenila ona, već samo vremena. I danas Asma pokušava zadržati imidž "majke Sirijaca", dobrotvorke okružene djecom i nemoćnima koja se angažira socijalnim projektima, samo što joj malo tko vjeruje.

 

#Syria #TheFirstLady #PhotoOfTheDay

A post shared by The First Lady Asma al Assad (@asmaalassad) on Jul 22, 2015 at 6:26am PDT

U jednom od svojih rijetkih javnih istupa, za rusku televiziju je cinično izjavila kako je "smrt jednog djeteta ogroman gubitak za državu", kao da njezin suprug, a ni ona sama, nemaju nikakve veze s time.

I umjesto "Ruže iz pustinje" i "Sirijske Lady Di" stigli su nove titule poput "Prve dame pakla" i "Princeze koja je postala vještica".

No, Asma – barem javno – ne dozvoljava da je to brine. Ona i dalje lijepi slike na Instagramu za svojih 230.000 pratitelja.

 

الصورة من الأرشيف 2010##Syria #TheFirstLady #Asma_Alassad

A post shared by The First Lady Asma al Assad (@asmaalassad) on Sep 24, 2015 at 11:04am PDT

Sirija

prva dama

asma al-assad

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter