FOTO, VIDEO: ŠTO SE TO DOGAĐA U NAŠOJ BLIZINI?

Zloglasne 'crvene beretke' najavile okupljanje, a u Republici Srpskoj osnovana ekstremna i paravojna postrojba


100posto
14.01.2018.10:45
Zloglasne 'crvene beretke' najavile okupljanje, a u Republici Srpskoj osnovana ekstremna i paravojna postrojba
Crvene beretke/Twitter

sažeto

Ipak, mnogi smatraju da to može biti opasnost i prijetnja ionako labavom miru u BiH


100posto
14.01.2018.10:45

Članovi nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO), čiji je vođa bio Milorad Ulemek Legija, a koji su osuđeni za ubojstvo premijera Zorana Đinđića ali i niz drugih brutalnih zločina, polako su, nakon dugih robija, počeli izlaziti slobodu.

'Uskrsnuće' crvenih beretki

Zločinci su tako najavili na društvenim mrežama kako bi uskoro moglo doći do ponovnog formiranja ove jedinice, piše Avaz.ba.

Crvene beretke/Twitter

To je među simpatizerima čuvenih "crvenih beretki" izazvalo toliko oduševljenje da su počeli čak i najavljivati neformalno okupljanje ove okrutne jedinice.

I kod Dodika jača ekstremizam

U tom svjetlu valja napomenuti da se baš jučer na portalima u Republici Srpskoj pojavila vijest da tamošnji predsjednik Milorad Dodik uz pomoć Moskve sudjeluje u formiranju paravojne jedinice u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Vijest je izazvala oštre reakcije, a objavili su je čak i svjetski mediji, uključujući ugledni The Guardian.

Takve objave negirao je predsjednik RS, ali i Ambasada Ruske Federacije koja smatra da je to "glupost" i "izmišljotina".

Ipak, mnogi smatraju da to može biti opasnost i prijetnja ionako labavom miru u BiH.

Bosanskohercegovačke obavještajno-sigurnosne službe raspolažu saznanjima da udruženje radi na formiranju paravojnih ekstremističkih jedinica na području Republike Srpske.

Potvrdio je to i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a ubrzo se oglasio i kabinet predsjednika Milorada Dodika.

"Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da predsjednik Milorad Dodik, uz podršku Moskve, formira paravojne jedinice su izuzetno opasne i nisu u funkciji informiranja javnosti", poručeno je iz Dodikova kabineta.

Srbija

BiH

Milorad Dodik

četnici

ekstremizam

crvene beretke

paravojne postrojbe