100posto komentar

Zlostavljane žene u Hrvatskoj, morate si same pomoći ili vam je bolje da pišete Djedu Mrazu


Valerija Bebek
04.10.2017.15:05
Zlostavljane žene u Hrvatskoj, morate si same pomoći ili vam je bolje da pišete Djedu Mrazu
Cropix

sažeto

Kome da se obrati i što da učini hrvatska žena kada postane objekt obiteljskog nasilja? 


Valerija Bebek
04.10.2017.15:05

Kad si žena u Hrvatskoj, ona prava fina, drugotna žena, koja je razveselila obitelj i susjede udajom, nemaš brige. Kasnije kad si, ako je bilo volje Božje, postala i majkom, odnosno od svoje bračne zajednice zakonski stvorila obitelj, sve bi trebalo biti OK. Osim kad nije. Nekad suprug, taj oslonac i zaštitnik obitelji, ženu shvaća kao svoje vlasništvo. Pa ju malo udari. Nekad samo jednom, nekad i više puta. Nekad je to pred djecom, nekad joj prijeti da će ju ubiti. Što tada žena u Hrvatskoj može napraviti?

Prvo se obraća bližnjima, barem onima koji su to po definiciji fizičke udaljenosti - jer blizu žive. Mnogo puta to nema veze s bliskošću. Bližnji joj kažu da malo potrpi, starije žene busaju se svojim modricama kao da je to ordenje narodnih heroja. Tako je to, život nije lak, ljubav se iskazuje patnjom.

Susjedi će nasilje prijaviti jedino ako nesretnu hrvatsku ženu na ulici mlati tamnoputi imigrant. Ako je mlati domaći dečko, to znači da se poznaju, susjedi se miješati neće. Neće zvati policiju, nositi joj deku na ulicu da ju zaogrnu, neće susjed trčati za napadačem preko pola kvarta i dočekati ga s policijom.

Neizdrživa lakoća šutnje i zatvaranja očiju

Ako hrvatska ženica zlostavljača prijavi socijalnoj službi, moguće da joj kažu kako ne žele imati posla s luđakom. Kao što se dogodilo ženi u Zadru, čiji mužjak nije mlatio i silovao samo nju, nego i njihovu kćer. Kolike su šanse da će policija reagirati? I što policija može napraviti? Obično i ženu i muža zajedno odvedu u postaju. I onda ih zajedno vrate doma. Sretno ti hrvatska ženo s time.

Ako pokuša doći do poslodavca svog supruga zlostavljača koje su šanse da se njih dvojica zajedno ne smiju 'toj njegovoj luđakinji' uz pivicu. Ako žena ide toliko daleko da napiše pismo premijeru Vlade RH, jer je njezin suprug na istaknutoj državnoj funkciji i pripada istoj stranci - pismo vjerojatno neće proći "šumu dopisa koji su nerijetko anonimni i vrlo teško shvatljivi mladim suradnicima". Tim riječima je premijer Plenković objasnio zašto nije reagirao na pismo Mare Tomašević. 

Dva puta je poslala pismo. "Napisala sam da osoba koja je nasilna prema svojoj supruzi ne može vršiti dužnost župana. Nisam dobila nikakav odgovor." Ta hrvatska žena, zaposlena u kuhinji osnovne škole u Požegi, imala je sreću dobro se udati. Njezin suprug istaknuti član lokalne zajednice, postao je župan. Sretnica. Zbog njegove visoke funkcije nagovarali su je da ne radi scene, da ga ne ostavlja. Znali su da ju je davio, razbio joj nos, oko, polupao joj mobitel. "Nemoj sad baš pred izbore", vjerojatno su joj govorili. "Nemoj zbog djece, sramota je." Tješila se da će se muž smiriti.

Eto smirio se, ovaj put ju je "udario samo jednom, ona je već isto popodne hodala gradom i župan Alojz Tomašević ne razmišlja o ostavci", stali su u obranu svog sokola izvori bliski vrhu lokalnog HDZ-a. Ali ta hrvatska žena je shvatila kako je i samo ta jedna površinska ozljeda dovoljna da prijavi supruga policiji. Da joj nitko neće pomoći osim nje same. Takva izubijana otišla je u bolnicu i na policiju. Izašla je u javnost. Tako je više nisu mogli ignorirati.

Presumpcija lažljivosti žene

U bolnici je potvrđeno da je župan supruzi nanio je lakšu ozljedu, ima samo jedan podljev na nadlaktici, objasnio je ravnatelj medijima. Župan je dobio zabranu prilaska supruzi na manje od pet metara. Ona se vratila na posao u kuhinju i u zajedničku obiteljsku kuću "s nadom da joj se ništa loše neće dogoditi". Reagirao je sada i premijer države. "Očekujem prije svega da se svi ti navodi kojima smo zajedno svjedočili provjere i nakon toga ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupiti", rekao je predsjednik Vlade. To je valjda opravdanje zašto nije obiteljskog zlostavljača smijenio s visoke funkcije istog trena, kako bi se postupilo u svakoj civiliziranoj zemlji zapadno od Turske.

Treba provjeriti je li modrica autentična, dajmo čovjeku koji je pretukao suprugu presumpciju nevinosti. Žena, očito, nije nevina, pretpostavljamo da laže dok joj se ne dokaže suprotno. Unatoč svemu tome u nečem je uspjela. Prokazala ga je.

Njezini prijašnji pokušaji razilaska, razvoda, razgovora s bližnjima pa sve do pisama premijeru - nisu imali učinka. Jednak učinak imalo bi i da je pisala Djedu Mrazu na Sjeverni pol. Slična se situacija dogodila gospođi Lalovac. Ona se spasila tako da je svog mužjaka snimila, a snimku poslala u javnost. Medijima, istim onima u kojima se kamuflirao sotona, kako propovijeda jedan hrvatski biskup.

Žene u Hrvatskoj moraju shvatiti da Djed Mraz ne postoji, socijalna mreža u zemlji postavljena tako da ih vraća u šake zlostavljača. Da ih izmiruje s tim muškarcem. Da se okreće glava, da je brak svetinja, a zajednička imovina još veća. Jedini, ali uistinu jedini provjereni i učinkovit način je prokazati zlostavljača, javno. Pa ako treba i uz pomoć medija, odnosno sotonskih sluga. Stojimo na usluzi da rušimo prave vrijednosti i svetinje, pogotovo ako one podrazmijevaju modrice, razbijene zube, silovanja, ugnjetavanje i prijetnje smrću.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

Hrvatska

brak

100posto komentar

Alojz Tomašević

Mara tomašević

zlostavljanje žena

Podijeli članak