meštar od provokacije ili samo jeftini provokator?

Znamo da Grmoja izluđuje HDZ-ovce, je li sad otišao u 'ofsajd'? Kaže, imaju ista pravila kao i Hitlerova stranka


Daniel Radman
27.02.2019.12:10
Znamo da Grmoja izluđuje HDZ-ovce, je li sad otišao u 'ofsajd'? Kaže, imaju ista pravila kao i Hitlerova stranka
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Rječnik koji se koristi u razgovoru sa prijateljima s razlogom se ne može se prekopirati na svakom mjestu i u svakom trenutku


Daniel Radman
27.02.2019.12:10

Da bilo koji novinar ili da bilo koja osoba nekog javno usporedi s Adolfom Hitlerom, budite sigurni, dobro bi to osjetili na svom džepu. S razlogom, ne mogu se baš sve hiperbole koje se svakodnevno koriste u birtijskim razgovorima koristiti i u javnom govoru.

Koliko je ljudi u životu izjavilo da nekog treba objesiti na sred trga, poslat ga na Goli otok' ili je nekog moćnika nazvalo gorim od Hitlera i Staljina? Nije bitno samo tko kaže, nego i kad i gdje kaže, rječnik koji se koristi u razgovoru sa svojim prijateljima i poznanicima s razlogom se ne može se prekopirati na svakom mjestu i u svakom trenutku.

Grmoja može sve

Ili, ipak može? Nikola Grmoja, čini se, dokaz je da se može, pa čak i Saboru. On je u Saboru opleo po ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović Burić i, srećom indirektno, usporedio je s Hitlerom. Da apsurd bude veći, izjavio je to u kontekstu – borbe za slobodu govora.

Damjan Tadic / CROPIX

Dakle, prvo se Grmoja pozabavio HDZ-om i napucima njihove središnjice da članovi ne mogu tek tako govoriti bez dozvole, a onda i na samu ministricu koja je prije pola godine blagoslovila pravilnik o unutarnjem redu prema kojem zaposlenici Ministarstva za svaki javni nastup, a to uključuje čak i objave na društvenim mrežama, moraju tražiti odobrenje s vrha.

Promašila je državu

'Ministrica nije promašila loptu, nego je promašila državu', započeo je Grmoja tiradu, pa je dodao da je tako nešto bilo moguće dok je Hrvatska imala prefiks 'socijalistička', a potom je njezin potpis stavio u kontekst Hitlera.

'Naučili smo kako je to opasno podzakonskim propisima ograničavati pravo izražavanja. Primjerice, vlada Adolfa Hitlera je podzakonskim propisom Weimarskim ustavom ograničila pravo na izražavanje, a potom u propast odvela njemački narod', njegov je citat iz Sabora.

Znamo da je Grmoja saborski meštar od provokacije, ali svoju 'titulu' ipak može i mora braniti na suptilnije načine od birtijske razine.

Nikola Grmoja

Marija Pejčinović Burić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter