kad bi barem računi bili manji

Znanstvenici došli do vrlo važnog otkrića. Kako bi snijeg mogao spasiti čovječanstvo?


100posto
18.04.2019.20:00
Znanstvenici došli do vrlo važnog otkrića. Kako bi snijeg mogao spasiti čovječanstvo?
Crometeo

sažeto

Kad pahulje snijega dođu u dodir sa silikonskom površinom, proizvodi se naboj koji taj uređaj hvata te stvara struju


100posto
18.04.2019.20:00

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija otišli su korak dalje te napravili uređaj koji proizvodi struju od snijega. 

"Uređaj je jeftin, malen, tank i fleksibilan. Također, što je vrlo važno može raditi u udaljenim područjima jer ima mogućnost samonapajanja i nisu mu potrebne baterije. Riječ je o vrlo pametnoj napravi, meteorološkoj stanici koja daje podatke kada pada snijeg, koliko će ga pasti, smjer padavine i slične podatke", objasnio je jedan od znanstvenika.

Taj uređaj generira naboj putem statičkog elektriciteta te proizvodi energiju razmjenom elektrona.

Vrlo važno otkriće na brojnim poljima

Cropix

"Statički elektricitet javlja se uslijed interakcije jednog materijala koji hvata elektrone i drugog koji ih oslobađa. Razdvojite naboje i stvarate struju suštinski ni iz čega", objasnili su znanstvenici princip rada tog uređaja.

Snijeg je pozitivno nabijen i oslobađa elektrone, dok je silikon negativno nabijen. Kad pahulje snijega dođu u dodir sa silikonskom površinom, proizvodi se naboj koji taj uređaj hvata te stvara struju.

Ovo je vrlo važno otkriće jer 30 posto zemljine površine tijekom zime prekriveno je snijegom, a u tom periodu solarne ploče ne funkcioniraju najbolje. 

Uređaj također može slati signale koji govore i daju podatke je li osoba kreće, hoda, trči, skače... Napravljen je uz pomoć 3D štampanja i ima sloj silikona i elektrodu za hvatanje naboja. Novi aparat mogao bi također dovesti do nove generacije samonapajajućih naprava za sportaše. 

snijeg

struja

znanastvenici

newsletter

Prijavite se na Newsletter