stoljetna tajna napokon jasnija

Znanstvenici su konačno razriješili misteriju fascinantnih Krvavih vodopada na Antarktici


100posto
12.08.2018.08:30
Znanstvenici su konačno razriješili misteriju fascinantnih Krvavih vodopada na Antarktici
Screenshot

sažeto

Znanstvenici nisu znali odakle voda dolazi ili kako sami vodopadi nastaju


100posto
12.08.2018.08:30

Već godina znanstvenici i cijeli svijet se pitaju što je uzrokovalo neobičnu pojavu na Antarktici, nazvanu Krvavi vodopadi, a riječ je o vodenom tok jarko crvene boje, koji teče niz glečer u dužini od 30 metara.

Iako se već desetljećima zna što ih boji u crveno, znanstvenicima je trebalo više od 100 godina da otkriju sam izvor Krvavih vodopada: tajno, drevno, podzemno jezero. Tako je Krvave vodopade otkrio australijski istraživač Griffith Taylo tijekom ekspedicije 1911. godine. Već tada i drugi istraživači nagađali su da bi crvenu boju mogle raditi prave alge koje žive u vodi.

Iako su znanstvenici kasnije shvatili da vodu u krvavocrveno oboji visoka koncentracija željeza, voda oksidira i oboji se u crveno u dodiru sa zrakom, i dalje nisu znali odakle voda dolazi ili kako sami vodopadi nastaju.

„Nismo znali kako se voda probija kroz glečer”, objasnila je jedna od znanstvenica, koja je razriješila misteriju Krvavih vodopada. "Ako slana voda nastaje u dnu glečera, trebalo bi i da nastavi da teče pri dnu.” Umjesto toga, slana voda ističe s vrha glečera i slijeva se preko njegove ivice, na kraju se ulijevajući u obližnje jezero.

Kako bi shvatili kako nastaje znanstvenici su prešli preko čitavog glečera i izmjerili ga uz pomoć radio senzora. Međutim, kada valovi stignu do slane, bljuzgave vode koja se ulijeva u Krvave vodopade, oni se rasprše, čime omogućavaju istraživačima da točno odrede kojim putem voda vijuga kroz glečer. Na kraju je otkriveno da ogroman pritisak leda istiskuje vodu zatočenu u drevnom, podzemnom jezeru na gore kroz čitav glečer.

Koristeći mapu koju su iscrtali znanstvenici, ekipa za bušenje locirala je gdje bi podzemni izvor trebao nalaziti i bacila se na posao. I zaista, crvena slana voda počela je izvirivati svuda oko bušilice.

antarktik

znasntvenici

krvavi vodopadi

newsletter

Prijavite se na Newsletter