REZULTAT PREDANOG RADA

Znanstvenici su prvi put u povijesti objavili fotografiju crne rupe. Naš ugledni znanstvenik objašnjava zašto je to važno


Matej Devčić
10.04.2019.16:00
Znanstvenici su prvi put u povijesti objavili fotografiju crne rupe. Naš ugledni znanstvenik objašnjava zašto je to važno
Event Horizon Telescope (EHT)/National Science Foundation/Handout via REUTERS

sažeto

Povijesna fotografija je snimljena kombiniranjem 8 teleskopa razbacanih po cijeloj planeti


Matej Devčić
10.04.2019.16:00

Znanstvenici iz cijelog svijeta danas su objavili prvu fotografiju crne rupe koja se nalazi u galaksiji M87. Radi se o povijesnom rezultatu projekta Event Horizon Telescope (EHT) započetog 2012. godine, a riječ je o globalnoj teleskopskoj mreži koja omogućuje izravno promatranje ruba crne rupe.

Naime, ovaj jedinstveni svemirski fenomen je nemoguće fotografirati jer je crna rupa nevidljiva, njenoj gravitaciji ne može ništa pobjeći, no znanstvenici EHT-a uspjeli su snimiti horizont događaja crne rupe koji može prikazati njenu sjenu ili siluetu. Ovaj događaj bio je i ispit za opću teoriju relativnosti Alberta Einsteina koja omogućuje predviđanje veličine i oblika crne rupe.

Splitski fizičar i naš poznati znanstvenik Ivica Puljak komentirao je za 100posto zbog čega je ova povijesna snimka važna. "Ovo je prvi puta da samo zaista vidjeli pravu snimku jedne crne rupe. Da vam iskreno kažem, nitko se od nas tome nije nadao. Prije 20-30 godina smo mislili da to nije moguće, a sada je moguće zahvaljujući izvanrednom napretku tehnologije.

Marko Todorov/CROPIX

Dokaz da Einsteinova opća teorija relativnosti i dalje vrijedi

To je europski rezultat i eksperiment. Kao Europljani možemo biti ponosni na ovaj rezultat na kojem je predano radilo nekoliko stotina znanstvenika nekoliko desetljeća. Ovu fotografiju su zabilježili kombinirajući 8 teleskopa razbacanih po cijeloj planeti. Taj teleskop je u konačnici, kada se sve skombinira, velik kao zemlja.

Ova crna rupa udaljena je od nas 55 milijuna svjetlosnih godina, a jedna svjetlosna godina je 10 tisuća milijardi kilometara. Sama crna rupa ima šest i pol milijardi veću masu od sunca. Mi smo time testirali i dokazali da Einsteinova opća teorija relativnosti, koja predstavlja jedno od najvećih intelektualnih dostignuća svih vremena, i dalje vrijedi", kazao je Puljak.

Analizirali desetak tisuća fotografija od 8 teleskopa

Objašnjava i kako su znanstvenici uopće uspjeli snimiti povijesnu fotografiju. "Znanstvenici su detektirali sjenu crne rupe koja je ostavljena u plinovima koji kada se približavaju crnoj rupi zagrijavaju i svijetle, a ona ostavlja sjenu. Nikad ne možemo vidjeti crnu rupu već samo njenu sjenu.

Dobili su to analizom desetaka tisuća fotografija od 8 teleskopa razbacanih po cijelom svijetu koje su kombinirali. To je ogromna količina podataka koje su sinkronizirali preko GPS satelita da budu sigurni da je to slika dobivena u isto vrijeme. Promatrali su tu crnu rupu četiri dana i vidjeli da je ona stabilna i da se taj materijal oko nje rotira", kazao je Puljak.

fotografija

crna rupa

Ivica Puljak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter