U susjedstvu nam je

Znanstvenici vjeruju da su pronašli planet nalik na zemlju na kojem postoji život, udaljen samo šest svjetlosnih godina


100posto
12.01.2019.19:30
Znanstvenici vjeruju da su pronašli planet nalik na zemlju na kojem postoji život, udaljen samo šest svjetlosnih godina
ESO/M. Kornmesser

sažeto

Barnard b (ili GJ 699 b) nedavno je otkrivena super-Zemlja i kruži oko sovje zvijezde koja je u susjedstvu Sunčevog sustava


100posto
12.01.2019.19:30

Izvanzemaljski život vjerojatno obitava na gigantskoj super-Zemlji koja se nalazi samo šest svjetlosnih godina, riječ je o potencijalnom životu primitivnog oblika, otkrili su znanstvenici.

Barnard b (ili GJ 699 b) nedavno je otkrivena super-Zemlja kruži oko Barnardove zvijezde, koja je drugi najbliži sustav Zemlji. Znanstvenici vjeruju da je na planetu ekstremno hladno, uspoređuju ga s Jupiterovim mjesecom Europom gdje je temperatura oko minus 150 stupnjeva Celzijusa.

Unatoč hladnoći, znantvenici kažu da bi planet mogao imati vruću jezgru od željeza ili nikala koja potiče geotermalnu aktivnost, zbog koje bi mogao opstati život.

ESO/M. Kornmesser

"Geotermalno grijanje moglo bi podržavati 'zove života' ispod površine, poput podzemnih jezera koje su pronađene na Antarktici. Primijetili smo da je površinska temepratura slična kao na ledenom Jupiterovom mjesecu Europi, ali zbog svog plimnog grijanja, Europa vjerojatno ima tekuće oceane ispod ledene površine", kazao je Edward Guinan astrofizičar sa Sveučilišta Villanova na 23. susretu American Astronomy Society (AAS) u Seattleu javlja Astronomy.

"Ako ima vode, geotermalno grijanje može dovesti do zona u kojima je moguć život", tvrde znanstvenici u svom radu.

Barnardova Zvijezda je dva puta veća od sunca, a stara je oko 9 milijardi godina, naše sunce je 4,6 milijardi godina. "Svemir proizvodi planete veličine Zemlje mnogo dulje nego smo mi, i Sunce, postojali", zaključili su znanstvenici.

svemir

Zemlja

astrofizika

Barnard b

newsletter

Prijavite se na Newsletter