roditelji, prate li ovo vaša djeca?

Znate li tko je influencerica Lil Miquela? Krije morbidnu tajnu, zavarat će svakoga i nikada neće umrijeti


Mia Peretić
16.08.2019.18:00
Znate li tko je influencerica Lil Miquela? Krije morbidnu tajnu, zavarat će svakoga i nikada neće umrijeti
Screenshot / YouTube

sažeto

Lijepa je, mlada, vrlo utjecajna i nikada neće umrijeti


Mia Peretić
16.08.2019.18:00

Ona ima sve: skoro dva milijuna pratitelja na Instagramu, prelijepa je, ima savršenu frizuru, pojavila se u brojnim modnim kampanjama, zove se Miquela, ima samo 19 godina i zarađuje kao model. Njezin život doima se gotovo nestvarno i to s dobrim razlogom.

Miquela nije stvarna

Naime, Miquela Sousa nije stvarna, već računalno stvoren 3D lik, a još veći misterij krije se u tome tko ju je stvorio. Nagađa se da ju je 2016. godine 'aktivirala' jedna organizacija iz tehnološke meke - odnosno Silicijske doline - dok je sada u vlasništvu privatne tvrtke Brud. 

Iako je na njoj sve umjetno, njezina se vrijednost procjenjuje na 100 milijuna funti jer je ona zapravo savršen oglasni prostor. Tako su njezina odjeća, mobiteli i preparati koje koristi itekako stvarni, dok ona to nije. 

Mokri san svih oglašivača: nikada neće napraviti skandal, nikada neće umrijeti

Je li ona idući korak industrije influencera, čiji se umjetno stvoreni balončić lagano ispuhuje? Naime, ona je utjelovljenje onoga što svi tražimo na društvenim mrežama. Ona je visoko stiliziran sadržaj predstavljen kao realitet. Jedina je razlika što ona čak ne sliči pravom ljudskom biću. No, s druge strane, koliko sliče i svi ostali, 'pravi ljudi' na svojim profilima? Naša lica također prolaze kroz brojne filtere, kuteve snimanja i brisanje bora i ostalih nepravilnosti na licu i tijelu. 

I dok je za neke ona uznemirujuća i jeziva pojava, druge jednostavno nije briga koliko je stvarna. Njezini fanovi na njoj vole baš sve. Slično razmišljaju i oglašivači koji s njom nemaju nikakve brige. Ona nikada neće izazvati skandal koji će ugroziti brend, a nikada neće ostarjeti i umrijeti. Zauvijek će imati 19 godina. 

Opasna nova pojava

Psiholog Michael Berry u pojavi virtualnih influencera vidi veliki problem jer kaže da oni postavljaju neralne i nedostižne ideale mladima:

"Vidjet će savršene slike i misliti da je to ono čemu trebaju težiti, no što god činili, njihovi će pokušaji biti osuđeni na propast. Savjetovao bi roditeljima da ne dopuštaju djeci praćenje virtualnih influencera". 

No, ako se do sada već nismo zapitali, možda je sada vrijeme da bolje analiziramo koliko su profili takozvanih stvarnih ljudi zaista bliski realitetu. 

Instagram

influencer

roboti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter