ODLIČNA IDEJA I ZA HRVATSKU

Zombiji s mobitelima dobili su posebno mjesto za hodanje kako bi se smanjio broj prometnih nesreća


Mia Peretić
12.06.2018.15:35
Zombiji s mobitelima dobili su posebno mjesto za hodanje kako bi se smanjio broj prometnih nesreća
iStock

sažeto

Na pločniku su ispisane šaljive, ali i poučne poruke poput 'Molimo vas, nemojte hodati pognute glave do kraja života'


Mia Peretić
12.06.2018.15:35

U gradu Xi'an na sjeveru Kine poseban dio pločnika odvojen je za ljude koji hodaju zureći u ekran mobilnih telefona, te se iz tog razloga kreću sporije, piše CNBC.

Dio namijenjen pješacima s mobitelima obojen je u crveno, zeleno i plavo. Širok je 80, a dug 100 metara, a od "običnog" pločnika razlikuje se zbog slike mobilnog uređaja. 

Ljudi su danas sve više ovisni o svojim telefonima koji im koriste za poruke, pozive, društvene mreže, financijske transakcije i praćenje stotine aplikacija, a zbog takve distrakcije često ne obraćaju pozornost na okolinu i promet, kojeg su sastavni dio. Ovo, takozvano "ometano hodanje", u Kini je sve veći uzrok tragičnih nesreća sa smrtnim ishodima, u kojima su žrtve najčešće "zombiji" na mobilnim uređajima.

Stoga je ovakav tip pločnika, napravljen u blizini ogromnog šoping centra, nova strategija uz pomoć koje se kineski lokalni čelnici pokušavaju nositi sa sve većim brojem nepažljivih pješaka. 

"Mi ovime ne promičemo gledanje u mobitele prilikom hodanja", rekao je za lokalne medije glasnogovornik šoping centra i dodao "No, ne možemo ljudima zabraniti da hodaju i zure u telefone. Stoga smo na pločnik napisali šaljive poruke upozorenja".

Neke od poruka glase 'Molimo vas, nemojte hodati pognute glave do kraja života'.

U nekim su gradovima čak dizajnirane i dvosmjerne pješačke trake, jedna u kojoj je hodanje s mobitelima dozvoljeno, i jedna u kojoj je zabranjeno.

Kina

promet

mobiteli

Pločnik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter