Najdugovječniji čelnik Crne Gore od kralja Nikole I Petrovića Njegoša

Zovu ga Milo Britva, bivši je košarkaš i pričalo se da je švercao cigarete preko Jadrana


Mia Peretić
16.04.2018.17:00
Zovu ga Milo Britva, bivši je košarkaš  i pričalo se da je švercao cigarete preko Jadrana
Reuters

sažeto

Poznat je po nadimku Milo Britva, a svoju političku dugovječnost može zahvaliti fleksibilnosti i prilagođavanju novim političkim situacijama


Mia Peretić
16.04.2018.17:00

Čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović proglasio je pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora koji su jučer održani u Crnoj Gori: "Ovo je pobjeda europske budućnosti Crne Gore", rekao je Đukanović i najavio da će tijekom mandata raditi na približavanju Crne Gore Europskoj uniji. 

Reuters

Đukanović je svojevrsni politički fenomen na prostorima bivše Jugoslavije jer je 27 godina proveo obnašajući najvažnije dužnosti u Crnoj Gori, bio je premijer u šest mandata i predsjednik u jednom, uz izuzetak tri kratke "mirovine" obnašao je dužnost šefa vlade ili države još od 1991., kada je bio najmlađi europski premijer.

Također, jedini je utjecajni političar koji je karijeru počeo još u sklopu komunističke vlasti. 

Politika u krvi

Analitičari smatraju da tajna Đukanovićeve dugovječnosti na političkoj sceni leži u vještom taktiziranju i uspješnom manevriranju kroz dijametralno suprotne političke svjetonazore koje je zagovarao tijekom svoje karijere. 

Često je naglašavao svoj "obiteljski politički pedigre": djed mu je bio predsjednik vlade Crne Gore u doba Kralja Nikole, njegov rođeni brat Milo bio je general, komandant Boke Kotorske uoči Drugog svjetskog rata.

Milo Đukanović aktivno govori ruski i engleski, voli igrati košarku, a igrao je za košarkaški klub “Budućnost”. Kao pravi košarkaš, imao je problem s visinom, a trebalo je naći obuću broj 48, jer, kako u šali kaže: "ima čvrstu točku oslonca". 

Milo Britva: Od lojalnog Miloševićevca do lidera neovisne Crne Gore

U vrijeme Miloševićeve antibirokratske revolucije, bio je jedan zagovaratelja obračuna sa "starom gardom" komunističke partije, a zbog oštrine u nastupu dobio je nadimak Milo Britva.

1992. je govorio da je "Milošević je nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji u ovom trenutku, kada povampirene fašističke snage u Hrvatskoj i Sloveniji pokušavaju uništiti sve ono što je stvoreno od 1945. godine do sada", da bi pet godina kasnije postao njegov žestoki protivnik i ustvrdivši da je "Milošević čovjek prevaziđene političke misli, lišen sposobnosti strateškog gledanja na izazove", piše republika.rs.

Reuters

Distanciranjem od Miloševićeve politike, ali i Rusije koju je optuživao da želi zaustaviti Crnu Goru na putu prema zapadu, kreće proces osamostaljivanja ove zemlje, pa je tako na referendumu održanom 2006. Đukanović predvodio "Blok za neovisnu Crnu Goru", nakon kojeg je nakon 88 godina ponovo postala međunarodno priznata država.

Također, jedan je od rijetkih političara s područja bivše Jugoslavije koji se ispričao za agresiju na Hrvatsku. Na sastanku s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Cvatatu 2000. godine ispričao se hrvatskom narodu zbog sudjelovanja Crnogoraca u agresiji na dubrovačko područje 1991. i 1992. godine:

“Želim iskoristiti ovu priliku da u svoje ime, i u ime građana Crne Gore, posebno onih koji dijele moja moralna i šira politička uvjerenja, uputim iskreno žaljenje svim građanima Republike Hrvatske, posebno Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je nanio bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA u tim tragičnim događajima,” kazao je Đukanović.

Od tada se nastavlja proces približavanja zemlje Europskoj uniji i NATO savezu čija je 29. članica postala u lipnju prošle godine.  

Reuters

Afere, politička mirovina i povratak 

Oporba je Đukanovića optuživala za tajkunizaciju, apsolutizam i tretiranje Crne Gore kao imanja njegove rodbine i prijatelja. Tako je otac Radovan je pred sinom Milom položio zakletvu poslije izbora za suca Vrhovnog suda Crne Gore. Mnogo prašine dizalo se povodom tvrdnji o bogatstvu njegovog brata Aleksandra kojeg zovu Aco, a koji se bavi ekskluzivnim poslovima u trgovini deficitarnom robom i benzinom. 

Među ostalim optužbama spominju se sumnjive privatizacije crnogorskih poduzeća i činjenicu da se protiv Đukanovića i njihovih najbližih prijatelja i suradnika u Italiji od 2002. vodi istraga u vezi sa švercom cigareta preko Jadrana, pisao je poslovni dnevnik.

Smatrao da je hajka na njega krenula iz Zagreba, to jest iz Nacionala Ive Pukanića da su Crna Gora i Srbija centar duhanske mafije:

"Iza toga stoji par šizofrenih šarlatana iz Hrvatske i Crne Gore", komentirao je optužbe. 

2010. se u stilu Ive Sanadera s pozicije premijera naprasno povukao u političku mirovinu, a Đukanovićevo posljednje povlačenje iz politike uslijedilo je nakon parlamentarnih izbora u listopadu 2016. koje je zasjenio skandal oko hakiranja društvenih mreža koje je koristila oporba kako bi zaobišla dominaciju DPS-a u državnim medijima

Crna Gora

predsjednik

predsjednički izbori

pobjeda

Milo Đukanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter