OTKRIVAMO DETALJE DRAMATIČNOG SASTANKA U SDP-U

'Zvučao je kao student koji mulja na ispitu kako bi izvukao dvojku. Primila ga je i paranoja. Grozno je bilo slušati što su mu izgovorili dojučerašnji najbliži suradnici'


Tomislav Kukec
18.09.2018.10:15
'Zvučao je kao student koji mulja na ispitu kako bi izvukao dvojku. Primila ga je i paranoja. Grozno je bilo slušati što su mu izgovorili dojučerašnji najbliži suradnici'
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Izvor iz SDP-a otkriva tragikomične detalje sa gotovo petosatnog sastanka Predsjedništva SDP-a na Iblerovom trgu


Tomislav Kukec
18.09.2018.10:15

Jučerašnji sastanak Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a, na kojem se trebala razriješiti kriza u toj stranci, pretvorio se u potpuni fijasko, a naši izvori kažu kako na mahove nisu mogli vjerovati svojim ušima. 

Predsjednik stranke Davor Bernardić ničime nije dao do znanja da namjerava odstupiti sa čelo stranke, iako svjestan da nema gotovo nikakvu podršku unutar Partije. 

Zaključili da nemaju što zaključiti

Stoga su članovi Predsjedništva i Kluba predložili unutarstranački referendum kojim bi se jasno vidjelo koliko članova podržava aktualno vodstvo, no Bernardić je to glatko odbio. Nije htio staviti na glasanje niti prijedlog o predsjedniku Kluba zastupnika. Sastanak je tako, nakon gotovo pet sati, završio bez ikakvih zaključaka, a sudionici s kojima smo razgovarali kažu kako je Bernardićev ton bio katkad i smiješno patetičan. 

"On je stalno ponavljao, ja sam razuman čovjek, ja vidim što se događa, mi to moramo riješiti, ali nije htio čuti ni jedan konkretan prijedlog. Zvučao je kao student koji mulja na ispitu kako bi izvukao dvojku. Cijelo vrijeme je predlagao 'kompromis' da on odustane od mjesta predsjednika Kluba zastupnika, ali to je smiješno jer svi znamo da on nikada uopće nije ni htio to mjesto, nego je sve bio samo spin na koji je nagovoren", kaže naš sugovornik iz SDP-a. 

Doznajemo i kako je Bernardić kod pojedinih članova pokušao igrati na kartu emocija, što je taktika koju navodno koristi otkako je preuzeo stranku. 

"To je uvijek ista retorika, obraćao se nekim osobama i pokušao dokazati da je on dobar, a mi smo si neki divljaci koji mu pokušavaju zabiti nož u leđa. Tako je nekima govorio, sjeti se što sam ti sve dao, a ti meni tako. Članovima je redom govorio, evo tebe sam ostavio na mjestu u tom i tom odboru, iako sam od početka znao a me ne voliš, a ti mi tako vraćaš. To je bilo strašno za gledati", kaže naš sugovornik.

Komadina se kompromitirao pred članovima 

Posebno je zanimljiva bila uloga Zlatka Komadine i Rajka Ostojića, dvojice članova Predsjedništva kojima stranka zamjera da su nekompetentnog Bernardića doveli na vlast, a koji se u posljednje vrijeme okreću od svog učenika. No, na sastanku to nisu pokazali, pa je Zlatko Komadina tako u nekim medijima već zaradio kovanicu da "S Berom javno šuruje, a tajno protiv njega ruje". 

"Problem je što se njih dvojica bore izbora. Kada bi Komadina sad javno rekao da je on za to da Bero ode, a Bero to odbije, ispalo bi kao da ga 'mali' ne sluša, a Komadina se uvijek hvalio kako ima vlast nad Bernardićem. Tako da je Komadina htio svojom podrškom Bernardiću sada pokazati da mu autoritet nije poljuljan. Zlatko je sebe na ovom sastanku toliko iskompromitirao pred članovima, da je to strašno", otkriva naš izvor. 

SDP je sada u pat-poziciji, jer bez Komadine i njegove stranačke baze ne mogu smijeniti Bernardića, a on, pak, ne može skupiti potrebnu većinu da pobunjenike izbaci iz stranke. Osim toga, to bi se snažno odrazilo na stranačku snagu jer dobar dio pobunjenih SDP-ovaca ima saborski mandat. Trenutno baš nitko u stranci s kime smo razgovarali ne zna kako će se ova situacija razriješiti i kažu da ovo nikuda ne vodi. Čini se kako će Bernardić pokušati ići na smirivanje situacije, a tome je doprinijeo i nadahnuti govor kojeg je, doznajemo, na sastanku održao Rajko Ostojić. 

Unakrsno ispitivanje

"Rajko je bio stvarno smiješan. Pita on tako, je li Bero odgovoran za Tomislava Sauchu? Nije! Je li odgovoran za Tamaru Čubretović što je otišla iz SDP-a? Je! Onda opet, je li kriv za ovo, nije. Je li kriv za ovo, je. Tako nam je držao govor i nabrajao razne stvari, a poentirao je da smo svi krivi za sve, a nije samo Bero", doznajemo. 

Doznajemo i kako je, unatoč relativno blagoj retorici, sastanak na trenutke bio mučan jer je, kažu naši sugovornici, bilo teško gledati kako Bernardiću baš nitko u Predsjedništvu ne drži stranu. Tako je svaki put kada bi neki govornik rekao nešto protiv Bernardića predsjednik SDP-a sam morao odgovarati na to i baš nitko mu nije stao u obranu. 

"Izgledalo je to kao unakrsno ispitivanje na sudu", doznajemo. 

Argumenti protiv Bernardića bili su, doznajemo, vrlo teški. 

"Pogotovo je bilo grozno slušati što su mu izgovorili oni koji su mu do jučer bili najbliži suradnici. Da je nesposoban, da nije lider, da stranku vodi u propast. A on je, jadan, na sve reagirao onako pomalo Bandićevski, pristupom - ja sam svima vama nešto dao, a vi protiv mene sada ovako"

Članovi Predsjedništva i Kluba zastupnika primijetili su i još jedan detalj, a to je Bernardićev izmučen izgled. 

"Izgleda užasno, neobrijan je, ima podočnjake, vidi se da mu nije lako. Osim toga, primila ga je i paranoja i sada svima tvrdi, a to je objasnio i na Facebooku, da je sve ovo urota kapitala i privatnih interesa protiv njega. Nikome nije jasno što time želi reći". 

politika

SDP

Davor Bernardić

Zlatko Komadina

raskol

Rajko Ostojić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter